Tuin en bloemen

Weet jij hoe je kamerplanten water moet geven? Als je deze tips opvolgt, zullen ze je dankbaar zijn en maak je ze niet kapot.

124views

Planten water geven is als kunst – het vereist gevoeligheid, zorg en aandacht. Als je eenmaal weet wat je groene metgezellen nodig hebben, ligt de weg open naar levendige en gezonde planten. Vandaag leer je nuttige tips over hoe je planten water moet geven zodat ze bloeien en gedijen.

Tropische planten zijn net als wij op warme dagen – ze hebben dorst en willen graag verfrissing. Goed water geven is de sleutel tot hun gelukkige leven. Hoewel het er op het eerste gezicht eenvoudig uitziet, gaat het niet alleen om water in een pot gieten. Hier lees je hoe je het moet doen.

Afgetapt water is een noodzaak

Planten water geven begint met het kiezen van het juiste water. Mager water is het beste water dat je kunt gebruiken om water te geven. Laat het water minstens een dag staan voordat je het gebruikt om chloor te verdampen dat schadelijk kan zijn voor planten. De ideale watertemperatuur voor het besproeien moet kamertemperatuur zijn. Regenwater is ook een goede keuze om water te geven.

Controleer het substraat

Controleer de toestand van het substraat voor elke besproeiing. Als het substraat droog is, is het tijd om water te geven. Elke plant heeft zijn eigen individuele behoeften, dus het is belangrijk om de toestand van het substraat goed in de gaten te houden.

Hoe correct water geven?

Water geven van bovenaf is de normale manier van water geven, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water alle delen van het substraat bereikt. Probeer daarentegen geen water direct op de bladeren te gieten. Een theepot met een smalle tuit kan handig zijn om gelijkmatig water te geven. Een andere optie is om van onderaf water te geven, wat geschikt kan zijn voor planten met diepe wortels.

Hoe vaak en hoeveel water?

De frequentie van water geven en de gebruikte hoeveelheid water hangt af van veel factoren, waaronder het type plant, de grootte, de temperatuur en de lichtomstandigheden. Elke plant moet afzonderlijk water krijgen, afhankelijk van de behoeften.

Is de watertemperatuur belangrijk?

Ja, de watertemperatuur is belangrijk bij het water geven. Te koud of te warm water kan schadelijk zijn voor planten. Houd het water op kamertemperatuur en laat het staan voordat je water geeft.

Water geven in twee stappen

Als je planten in de zomer dorst hebben, kan tweestaps bewatering de moeite waard zijn. Dit houdt in dat je in twee fasen water geeft, zodat het water alle delen van het substraat bereikt.

Plant te veel water gegeven, wat nu?

Als je een plant te veel water hebt gegeven, is het belangrijk om snel te handelen. Verplaats de plant naar een plek met meer licht, verwijder de aanzienlijk natte grond en voeg gerust wat droog potmedium toe.

Bron: dmp.com, pokojovky.com

Leave a Response