Kweek je tomaten, maar heb je gemerkt dat hun bladeren naar beneden of naar boven krullen? Meestal is dit te wijten aan een veelgemaakte fout. Waar moet je op letten zodat je struiken binnenkort een gezonde en sappige oogst opleveren?

Tomaten kweken is niet het moeilijkste om te doen, hoewel het wel wat tijd en vaardigheid vergt. Waar moet je op letten zodat het niet op een mislukking uitloopt? Allereerst Controleer de conditie van de plant regelmatig. Het zal je bijna onmiddellijk “vertellen” als er iets mis is. Een van de verontrustende tekenen zijn gedraaide bladeren. Waar duiden die op?

Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat tomaten genoeg vruchten hebben? Let op de bladeren

Door de bladeren van tomaten te observeren, kun je van tevoren zien dat er iets zorgwekkends met ze aan de hand is. Op die manier kun je een probleem dat zich net begint te manifesteren snel aanpakken en het risico op verlies van je hele oogst minimaliseren. Situatie, Als ze beginnen te draaien en omhoog kronkelen, houd je de zaailingen waarschijnlijk in te veel zon, wat niet bevorderlijk is voor hun groei. Geef ze een beetje schaduw en ze zullen weer normaal worden en het gewas zal groeien en sappig zijn.

Hoe kom je erachter wat je tomaten missen? De bladeren van de plant vertellen het hele verhaal

Een beetje ander signaal zijn de naar beneden gekrulde bladeren. Vaak worden ze aanzienlijk donkerder van kleur. De boosdoener is meestal te veel stikstof in de grond. Als je de plant onlangs hebt bemest, mogelijk overbemest. Om te voorkomen dat het doodgaat, overvloedig water geven en het product zal een beetje uitlogen. Aan de andere kant, als de bladeren beginnen te krullen en plakkerig aanvoelen, dan zijn ze aangetast door bladluizen. In dit geval kun je het beste een beproefde sproeien. Zowel in de winkel gekochte als zelfgemaakte sprays werken goed. Je kunt onder andere het volgende maken sprayen met soda.

Wanneer moet je beginnen met het verwijderen van tomatenbladeren? Dit is een belangrijke procedure

Het observeren van tomatenbladeren is uiterst belangrijk om er zeker van te zijn dat alles in orde is met je plant. Dit betekent niet dat ze niet verwijderd moeten worden. Wanneer de plant de eerste trossen vormt, d.w.z. wanneer er kleine en groene tomaten verschijnen, verwijder dan de tomaten die eronder groeien uit de grond. Dit omdat anders alle voedingsstoffen uit de grond in de bladeren terechtkomen in plaats van in het gewas. Wacht wel op een warme, zonnige dag voordat je aan de slag gaat. Later is het een goede gewoonte om ten minste één of twee bladeren te laten zitten, omdat de plant hier zijn suikers uit zal halen. Als je dit doet, krijg je een extreem rijke oogst.

Gerelateerde artikelen:

Welke thuisspray gebruiken op tomaten? Wat is de beste tomatensaus voor tomaten?

Waarom worden tomaten niet rijp? Elimineer 5 insecten. Groenten worden meteen rood