De watermuis is een middelgroot knaagdier dat echt veel schade kan aanrichten in de tuin. Hoe kom je er snel en betrouwbaar vanaf zonder je planten te beschadigen? Probeer de beproefde huismiddeltjes.

De watergrondeekhoorn kan een echte plaag zijn voor tuiniers. Hij leeft vooral in gebieden in de buurt van water, zoals rivieren, vijvers of zelfs meren. Buiten tuinen kan hij ook gevonden worden in weilanden en bossen. Hij wordt vaak verward met de mol of woelrat vanwege de sporen en schade die hij achterlaat. Hoe kom je er op een humane manier vanaf?

Wat voor sporen laat de knagende mol achter? Je kunt hem gemakkelijk verwarren met een mol

Bijters voeden zich vooral ’s nachts en ’s ochtendsDaarom is het soms moeilijk om ze in de tuin te zien. De vernielingen die ze achterlaten maken hun aanwezigheid echter moeilijk te missen. Ze voeden zich voornamelijk met bollen en plantenwortelsdie gewassen vernietigen, terwijl ze zich ook voeden met insecten en mijten. Ze verachten boomzaailingen ook niet, die ze snel vernietigen. Ze zijn 12 tot 25 cm lang, hebben een bruine vacht en een kenmerkende kale staart. Ze graven ondergrondse tunnels en vormen hopen, maar verschillen van de mol doordat ze veel platter zijn.

Hoe kom je van mollen af? Gebruik een val

De makkelijkste manier om van knagers in je tuin af te komen is door ze te vangen zoals je dat met een mol of woelmuis zou doen. Ze zullen je onder andere helpen dubbelzijdige vallen met buisvormige kleppen. Doe er gewoon een wortel of selderij in, zet het hele ding in de tunnel die het ongedierte heeft gegraven en wacht, en vroeg of laat zal het vangen. Als alles klaar is, verplaats je het gewoon weg van de woningen, maar bij voorkeur relatief dicht bij het water.

Hoe raak je knagers uit de tuin kwijt? Planten kunnen helpen

Net als mollen hebben knagers een extreem gevoelig reukvermogen, en dit kan averechts werken. Vooral als je planten in de tuin plant die ze ontmoedigen. Deze omvatten Axamint, munt, knoflook, zwarte vlier, cactusvijg of lavendel. Je kunt een watje gedrenkt in parfum of knoflookteentjes in de tunnel laten vallen en ze zullen zich verspreiden. Ze werken ook goed geluidsafschrikmiddelen. Als je geen geld wilt uitgeven aan professionele apparatuur, een metalen staaf in de grond waar de ongedierte tunnel loopt, en plaats er een plastic fles overheen. Het onaangename geluid zal ze uit hun schuilplaats lokken en ze doen vluchten.

Verwante artikelen:

Het slaat ’s nachts toe en vernietigt gewassen. Haal de zware wapens tevoorschijn. Plant deze planten en het zal vluchten in angst

Laat je niet misleiden door de heuvels op het gazon. Het is geen mol! Steek takjes in het gat en verdrijf het ongedierte