Tuin en bloemen

De tuin is een verlengstuk van het huis, zegt architect Jana Pyšková in een interview

57views

Landschapsarchitect Jana Pyšková promoot een verantwoorde benadering van het ontwerp van tuinen en openbare ruimtes. In haar ontwerpen maakt ze gebruik van lokale materialen en respect voor de locatie.

Een goed voorbeeld trekt. Geldt dit ook voor tuinen?
Absoluut. Als iemand een mooie tuin heeft, inspireert hij anderen en verlangen ze ook veel meer naar een mooie openbare ruimte en andersom. Als er mooie openbare ruimten zijn in een dorp of een stad, willen mensen ook dat hun tuin mooi is. Dat geloof ik tenminste. Alles beïnvloedt elkaar.

Hebben we inspirerende openbare ruimtes in Tsjechië?
Natuurlijk. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Green Ribbon-project, dat gemeenten erkent die op voorbeeldige wijze zorg dragen voor groene ruimten, dan vind je zeker voorbeelden. Natuurlijk hangt veel af van hoe de gemeente de openbare ruimte benadert. Ik was onlangs in Klecany bij Praag en ik was erg onder de indruk. Er woont een landschapsarchitect in de gemeente en de mensen op het gemeentehuis realiseerden zich dat het goed is om haar een baan te geven omdat ze logischerwijs veel om het resultaat zal geven. De openbare ruimten daar veranderen geleidelijk aan prachtig als resultaat.

Het mooie is dat de huidige trends positief zijn. Deze omvatten meer natuurlijke tuinen, waar eetbare planten worden gekweekt, en mensen zijn een beetje minder afhankelijk van het perfecte chemische gazon, bijvoorbeeld. En er zijn ook veel plaatsen waar meer bomen worden geplant.

Waarom zijn ze uit Tsjechische tuinen verdwenen?
Terwijl we allemaal van bloemen houden, zijn bomen problematisch. Aan de ene kant houden mensen ervan, ze willen samenkomen en parkeren in hun schaduw, maar tegelijkertijd laten ze takken op auto’s vallen, laten ze bladeren vallen, geven ze schaduw… Mensen willen gewoon geen bladeren harken. Het is interessant om dit fenomeen te observeren.

Als je door het Tsjechische platteland rijdt en een dorp vanuit een perspectief ziet, staat het oude deel vol bomen, terwijl het nieuwe deel hier en daar wat bomen heeft. Maar zelfs hier zijn er grote verschillen en het hangt van het gemeentehuis af hoe zelfverzekerd het is en of het ontwikkelaars voorwaarden geeft zonder welke ze niet mogen bouwen. In Říčany bijvoorbeeld moesten ze dankzij een goede burgemeester meteen bomen planten bij de aanleg van straten in nieuwe wijken. Als mensen daar nu lopen, maken ze zich geen zorgen over de hitte, er is schaduw.

Omgekeerd, wat is in het verleden een slechte trend geweest?
Ik houd niet van tuinen waar het duidelijk is dat de eigenaren de bladeren niet willen harken. Alle planten zijn groenblijvend, er zijn coniferen in alle verschillende kleuren en vormen en een perfect chemisch gazon.

Veel van dit gebeurde in het begin van de jaren ’90 toen we de luxe tuinarchitectuur wilden inhalen die we hier niet hadden. Ik heb dat ook meegemaakt, ik wilde een cool gazon in onze tuinen, ik ontwierp tuinen die tientallen kilo’s kunstmest per jaar nodig hadden plus ongebruikelijke extra’s – zoals roestvrijstalen elementen. Maar dat doe ik niet meer.

Wat voor tuinen ontwerp je tegenwoordig?
Tuinen met een natuurlijk evenwicht. Ik pas me zoveel mogelijk aan de locatie aan. In kleigrond kies ik planten die daarin kunnen groeien. Ik werk met de financiële mogelijkheden van de klanten en vraag hoeveel tijd ze aan de tuin kunnen besteden, waar ze energie voor hebben, enzovoort. En ik doe mijn best om ervoor te zorgen dat ze bomen en struiken in hun tuin hebben waarvan de vruchten eetbaar zijn voor henzelf en voor de vogels. Ik gebruik graag vaste planten en probeer overal inheemse soorten struiken en bloemen te gebruiken. (Dit artikel is redactioneel bewerkt, de volledige tekst is te vinden in de nieuwe uitgave van het tijdschrift HOUSE & GARDEN).

Wil je nog meer leren over het ontwerpen van tuinen?

  • Wat Jana Pyšková niet mooi vindt aan Tsjechische tuinen
  • Wat we het vaakst fout doen bij het aanleggen van tuinen
  • Hoe je het interieur van het huis goed kunt verbinden met het exterieur
  • Hoe begin je een tuin in een openbare ruimte en wat heb je daarvoor nodig?
  • Wat is de zwakte van de openbare ruimte en hoe kan je die veranderen?
  • Waarom mensen niet van bepaalde soorten vegetatie houden

Al deze en nog veel meer informatie en producten zijn te vinden in de uitgave van juli 2024 van het tijdschrift HOUSE & GARDEN.

Leave a Response