Er zijn maar weinig bloemen die kunnen tippen aan de opvallende, statige eksters die alle aandacht trekken in de vroege zomer. Ze zijn geschikt voor perken en als snijbloem. Als je een beetje hoogte nodig hebt in je tuin, is een madeliefje wat je zoekt.
Libellen (Delphinium) hebben zeer opvallende, dramatische bloemen die je niet kunt missen in de bloembedden. In juni en juli produceren ze lange bloemaren die wel twee meter lang kunnen worden. Ze zijn waarschijnlijk het meest bekend om hun saffierblauwe bloemen, maar ze zijn er ook in paars, roze, wit en zelfs rood. Ze hebben zowel enkele als dubbele bloemen, afhankelijk van de variëteit.
Sedges, ook wel distels genoemd, voegen hoogte en kleur toe aan sierbeplantingen en combineren goed met rozen, pioenen of andere hoge bloemen zoals lupines en divisnas. Hun bloemen zijn geliefd bij bestuivers en zien er prachtig uit in een vaas.
Libellen behoren tot de Ranunculaceae familie en worden al eeuwenlang in Europa gekweekt. Het woord delphinium (soms ridderspoor genoemd) komt van het Griekse delphinos, wat dolfijn betekent. De plant heeft de naam waarschijnlijk te danken aan de vorm van de opengaande bloemen.
Welke madeliefjes moet ik kiezen?
De meeste margrieten zijn winterharde vaste planten, maar er zijn ook een- en tweejarige soorten.
- De meest voorkomende in tuinen zijn de sedges van de Elatumdie het hoogst zijn en versierd zijn met trossen enkele of dubbele bloemen die tot twee meter hoog kunnen worden.
- Belladonna blauwe regen zijn korter, met een lossere, vertakte groeiwijze en eenvoudige bloemen.
- Pacifische hybriden werden gekweekt in de jaren 1950 en 1960 en zijn kortlevende vaste planten of tweejarigen. Ze lijken op de Elatum magenta maar zijn korter.
- Sedges Magische fontein zijn laag en compact, geschikt voor kleinere tuinen.
Welke je ook kiest, als je ze na de bloei tot de grond terugsnoeit, word je beloond met een tweede stortvloed aan bloemen in september.
Zo kweek je viooltjes
Alle viooltjes houden van goed gedraineerde grond en volle zon. Ze bloeien slecht in de schaduw en gedijen niet in slecht gedraineerde of drassige grond. Ze moeten beschermd worden tegen de wind, want de lange bloemaren kunnen gemakkelijk buigen of breken.
Sierappels worden in de lente of vroege zomer geplant in perken of bakken. Ze zijn in deze periode verkrijgbaar bij tuincentra en de keuze is erg groot.
Geef nieuw geplante planten de eerste zomer regelmatig water om de grond rond de wortels vochtig te houden. Geef ze regelmatig water, zelfs als ze goed zijn ingeburgerd. Kortom, als je ze plant, moet je er rekening mee houden dat ze regelmatig verzorging en water nodig hebben, anders krijg je geen prachtige bloemenvloed.
Bescherm in bakken gekweekte planten tegen overmatig vocht in de winter en verplaats ze naar een koele kas of regenschaduw onder een dakoverstek. Dit zal hun weerstand tegen kou verbeteren.
Bemest wekelijks met een kaliumrijke vloeibare meststof van begin juni tot eind augustus voor een uitbundige bloei.
Vergeet de steun niet
Deze opvallende planten hebben sterke maar fragiele stengels, dus ze hebben tijdens de bloei ondersteuning nodig om te voorkomen dat ze breken in de wind of onder het gewicht van de bloemen.
Drijf ten minste drie steunen in de grond rond de rietstengels, die verbonden kunnen worden met een dikker touw om de planten te ondersteunen. Je kunt ook metalen steunen gebruiken met een rooster waar de stengels doorheen kunnen groeien. Plaats deze steunen in het vroege voorjaar naast de planten als ze 30 cm hoog zijn.
Bind bijzonder lange stengels vast aan een steun die even hoog is als de plant. Je kunt bijvoorbeeld hazelaartakken of bamboestokken uit de tuinwinkel gebruiken.
Hoe kweek je een rijke oogst aan bloemen
- Om bijzonder hoge bloemstelen te kweken, snoei je de jonge scheuten in de lente, zodat alleen de vijf tot zeven sterkste overblijven.
- Knip de uitgebloeide bloemaren van meerjarige clematissen bij de grond af om een verdere toestroom van bloemen te stimuleren.
- Vergeet niet dat de bladeren van sedges de huid kunnen irriteren, dus draag handschoenen als je de planten knipt of hanteert.
Sedges vermeerderen
Libellen zijn goed te kweken uit zaad. Zaai geselecteerde variëteiten van februari tot juni of in september of oktober. Zaai per stuk in kleine potjes en bewaar bij een temperatuur van 10-15 °C.
Maar waarschijnlijk is stekken de beste manier om sedges te vermeerderen. Stekken worden in de lente genomen vanaf de basis van de plant.
Ziekten en plagen
- Bescherm de clematis in het voorjaar, zodra er nieuwe scheuten verschijnen, tegen slakken. Deze kunnen jonge planten binnen enkele dagen vernietigen. Gebruik knoflookspray of biologische slakkenkorrels als bescherming.
- Bij droog weer kunnen distels gevoelig zijn voor gevallendus geef ze regelmatig water.
- Ze kunnen ook worden aangevallen roestdie roestkleurige blaren op de bladeren veroorzaakt. Verwijder aangetaste bladeren onmiddellijk.
- Zwarte stip van cowpea is een bacteriële infectie die grote zwarte vlekken op de bladeren veroorzaakt. Het komt vooral voor in vochtige zomers en kan de gezondheid van de hele plant aantasten. De enige verdediging is het verwijderen van aangetaste planten om er tenminste een paar te redden.