Wanneer vallen horzels aan? Zoals de meeste dieren, voornamelijk wanneer ze zich bedreigd voelen. Maar als je het risico om gestoken te worden door deze insecten wilt verminderen, moet je alles vermijden wat deze insecten nog meer aantrekt. We geven je advies over welke planten bijzonder aantrekkelijk zijn voor horzels en wat je kunt gebruiken om ze te verjagen.

Horzels behoren, net als wespen, niet tot de favoriete insecten. In feite is dit gerechtvaardigd omdat de steek van deze insecten pijnlijk en potentieel gevaarlijk is, vooral voor mensen met een allergie. Daarom loont het de moeite om te weten wat ons kan blootstellen aan vaker bezoek van horzels en wespen in de tuin. Dan kunnen we hun bezoek beter vermijden of gewoon voorzichtiger zijn.

Wat trekt horzels aan? De aanwezigheid van deze planten in de tuin garandeert meer insecten

De grootste activiteit van horzels is in juni, juli en augustus. De kans dat je ze tegenkomt neemt in deze periode toe, vooral als je seringen in je tuin hebt. Horzels zijn dol op de vloeistof in de stengels van deze planten. Een tweede attractie voor zowel horzels als wespen zijn alle fruitbomen, waarbij appel-, peren- en druivenbomen het populairst zijn voor deze insecten. Het is daarom aan te raden om deze soorten niet in de buurt van ramen te planten. Ongenode gasten zullen dit snel zien als een uitnodiging om het huis binnen te komen, vooral als ze ook nog worden aangetrokken door de zoete geur van gebak of ijs. Daarnaast wordt extra zorg geadviseerd bij het oogsten van deze vruchten, omdat ze vaak insecten herbergen. Plotselinge beweging kan een aanval uitlokken, wat we allemaal willen vermijden. Maar wat kun je doen als je je struik of boom echt wilt beschermen? Gelukkig maar, zijn er verschillende manieren om je te beschermen tegen horzels.

Waar zijn horzels bang voor? Zo voorkom je een pijnlijke steek

Een vaak aanbevolen methode om horzels te bestrijden is bepaalde planten in de tuin te planten, die de tegenovergestelde eigenschappen hebben van de bovenstaande en ze gewoon afstoten. Dit zijn onder andere lavendel, geranium, alsem, tijm, viooltjes of knoflook. Een goed idee is ook onze ramen en deuren te beschermen. Het kan helpen een mengsel van water en azijn of essentiële oliën, die je gewoon op gordijnen of deurkozijnen spuit. Kruidnagel-, lavendel-, citrus- of theeboomolie zijn bijzonder effectief. Een interessante methode is ook het gebruik van koffie. In dit geval moeten een paar eetlepels koffiebonen in een stenen pot worden gegoten en vervolgens in brand worden gestoken. De opstijgende rook zou ook effectief wespen en soms zelfs muggen moeten verjagen.

Verwante artikelen:

Horzels werken als een magneet. Boze insecten vallen aan

Trekt bijen aan, verjaagt horzels. Aangename geur op het terras