Tuin en bloemen

Wat is tomatenziekte en hoe voorkom je het als je tomaten kweekt?

376views

Meeldauw is de vijand van alle tomaten! Het verschijnt plotseling en verspreidt zich dan als een plaag. Hoe weet je of je groenten besmet zijn? De belangrijkste indicatoren van de ziekte zijn de bladeren, de stengels en de vrucht zelf.

De bacterievuur verschijnt eerst als vlekken op de randen en onderkant van de bladeren. De kleur kan variëren van grijsgroen tot bruin tot zwart.

Niet ingewijden denken bij deze kleurpatina aan zonnevlekken, maar dat is een vergissing! De schimmel is niet zo genadig. En als je hem niet op tijd stopt, vernietigt hij je hele plant en je hele tomatenbed!

Wat is er aan de hand?

Het weer speelt een grote rol bij het ontstaan van schimmel. Schimmel houdt van warmte en vochtigheid, dus het gedijt vooral in het regenseizoen. Maar ervaren tuiniers zeggen dat het niet eerlijk is om alles aan de natuur te wijten. Als tomatenteler kun je veel schimmel over jezelf afroepen.

Hoe? Het probleem is de verkeerde plantmethode. Als je de planten te dicht op elkaar plant, is er geen ruimte tussen de planten voor “ventilatie”. Daarom stomen de stengels en bladeren heel snel op, waardoor er een ideaal klimaat voor schimmel ontstaat.

Een andere fout die kwekers maken, is tomaten dicht bij aardappelen planten. Vermijd dit als je kunt. Er is nog een ander gevaar bij aardappelen – aardappelziekte. Dit is een agressief roofdier dat je gewas kan verwoesten.

Soorten schimmel of Ken je vijand

Aardappelziekte

Het heeft de nobele Latijnse naam Phytophthora infestans. In feite is het geen schimmel, maar een algenachtige schimmel. Zijn kracht is dat hij zich aan alle omstandigheden kan aanpassen. Dat maakt hem moeilijk uit te roeien. Hij komt het vaakst voor op de bladeren, waar hij een “bruin patina” heeft. Hij is echter zo wijdverspreid dat hij de vruchten aantast en zich met de snelheid van het licht verspreidt.

Grijze schimmel

Botanici noemen het Botrytis cinereais echter trouw aan zijn Tsjechische naam. Waarom? Omdat hij grijze vlekken achterlaat op de bladeren, die geleidelijk bruin worden. Bij fruit is het een grijs laagje… Als je te maken hebt met grauwe schimmel, gebruik dan zeker het schimmelbestrijdingsmiddel Teldor, dat zeer snel wordt opgenomen!

Gevallen

De korte naam suggereert een kort proces… Je kunt najaarslegerwormen, ook wel Oidium lycopersicium genoemd, meteen herkennen op tomaten. Het fruit voelt aan alsof het gesuikerd is. Maar deze witachtige stof tast ook de stengels en bladeren aan. Helaas heeft het dezelfde effecten als bijtmiddel. Vroeg of laat doodt het de plant.

Zieklepodrus

Deze schimmel is verraderlijk omdat hij wordt overgedragen door de lucht of door insecten. Meestal “schildert” hij geelbruine vlekken op de onderkant van de bladeren en vervormt hij de vruchten zo erg dat je het onmiddellijk opmerkt.

Wanneer meeldauw aanvalt…

Verwacht zeker niet dat het vanzelf weggaat. Veeg geïnfecteerde bladeren en stengels onmiddellijk weg. Als de hele plant geïnfecteerd is, gooi hem dan weg en gebruik hem niet als compost! Naast chemische sprays die je in de winkel kunt kopen, kun je ook je eigen antischimmeloplossing maken.

Hoe doe je het. Breng de spray om de 2 tot 3 dagen aan op de aangetaste plekken. De schimmel zou moeten wegtrekken.

Bronnen: www.ceskestavby.cz

Leave a Response