Mei is de eerste warme maand, met gemiddelde temperaturen in Slowakije rond de 12-16 graden Celsius. Het is de perfecte tijd om te beginnen met tuinieren. En het maakt niet uit of je een groot stuk grond hebt, een tuin of gewoon een kleine ruimte met potten op het balkon. Je hebt alleen een goed voornemen en een beetje kennis nodig om van je eigen oogst te genieten.

Wat plant je in mei op je perceel of balkon?

In mei kun je overwegen om eerder gezaaide tomaten, paprika’s, uien, sla, broccoli, prei of selderij in de grond te planten. April is een te koude maand voor deze planten en vorst kan ze ernstig beschadigen. In mei is het risico verwaarloosbaar, dus is het tijd om erover na te denken om ze uit de grond te halen. Als je geen tuin hebt, verplant de planten dan in grote potten en zet ze op een balkon of patio.

Mei is een goed moment om lupinen, kapucijners, zonnebloemen, gladiolen of goudsbloemen te zaaien. Als je meer om groenten geeft dan om bloemen, plant dan nu wortelen, radijsjes, courgettes, peterselie, maïs, komkommers, pompoenen en rode bieten. Het is nu ook een goed moment om te beginnen met het kweken van basilicum, rucola en dille.

Veel mensen beseffen het niet, maar met een beetje moeite kun je je eigen watermeloen kweken. Er is ook niets dat je tegenhoudt om aardappels op je balkon te planten, als je de ruimte hebt. Klinkt dat aantrekkelijk? Ga er dan voor, want Mei is de beste tijd om te beginnen met kweken van deze planten.

Wat moet er in mei in de tuin gebeuren?

Mei is een erg drukke maand voor tuiniers. Hieronder vind je een lijst met werkzaamheden die voor de zomer gedaan moeten worden.

  • Planten bemesten
  • struiken snoeien
  • gras maaien
  • compost
  • onkruid verwijderen

Dit is de tijd van het jaar waarin je je tuin opruimt en klaarmaakt voor de zomer.

Heb je ooit gehoord van technologie “Chelsea chop”.? Inclusief Passend snoeien om de groei van de plant te stimuleren en het maximale potentieel te bereiken. Het punt is dat eind mei de scheuten met 1/3 van hun lengte inkorten. Dit zal de bloeitijd verlengen of uitstellen.

Zelfgemaakte manieren om de tuin te bemesten

Je hoeft geen gespecialiseerde producten te kopen om je planten te voeden. Producten die je al in je keuken of badkamer hebt, zijn geweldig. Je kunt zelfs meststof maken van… bananenschillen. Giet er gewoon water over en wacht. Je kunt het van tevoren in kleinere stukjes snijden. Geef je planten dan water met de resulterende vloeistof.

Meestal voeg je suiker toe aan je koffie of thee. Maar wat zou er gebeuren als je het in de grond stopt? Veel goede dingen. Niet iedereen weet dat suiker helpt de tuin te ontdoen van nematoden. Dit zijn kleine parasieten die ook wel rondwormen worden genoemd. Een besmetting met deze parasieten is gevaarlijk voor mensen, maar ze zijn ook schadelijk voor je planten. Gelukkig kunnen ze op een heel eenvoudige manier worden aangepakt. Strooi gewoon suiker in je tuin of los het op in water en besproei je planten met deze oplossing. De suiker zal de hoeveelheid positieve bacteriën in de grond verhogen, die afrekenen met de nematoden. De aanbevolen verhouding is ongeveer een kilogram suiker per 10 vierkante meter oppervlakte.

Koffiedik werkt ook goed als plantenvoeding. Koffiedik voorziet planten van belangrijke voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor, magnesium, kalium en koper. Ze hebben ook een licht zure pH, waardoor ze een uitstekende meststof zijn voor zuurminnende planten – ze neutraliseren het calcium dat in kraanwater zit. De grond kan een positief effect hebben op bijvoorbeeld rododendrons, azalea’s, heide, hortensia’s en varens, maar ook op sommige groenten en fruit zoals tomaten en aardbeien.

Gerelateerde artikelen:

Dit is de mooiste vaste plant. Iedereen wil er een in zijn tuin. Wanneer plant je deze plant? Het alfabet van de verzorging

Wat planten in april? Sommige soorten kun je beter uitstellen