Deze vaste plant, die rood-, paars- en blauwtinten kleurt, is algemeen te vinden tussen het kreupelhout in eiken- en beukenbossen, hoewel hij op het eerste gezicht niet zo gemakkelijk te vinden is. In de jaren 1990 won hij de Royal Horticultural Society’s prijs voor betrouwbare tuinplanten voor zijn prachtige bloemen, die van kleur veranderen naarmate hij ouder wordt. De voorjaarserwt, een vergeten plant die midden in de zomer verwelkt en je in de lente verrast met kleurrijke bloemen, is een heel natuurlijk perkornament. Ontdek hoe je deze plant kunt kweken, beheren en verzorgen zodat hij jarenlang in je tuin blijft.

Voorjaarserwt – de vergeten plant

Zonder de ongewone kleur van de bloemen op de rechtopstaande stengels zou je hem misschien niet eens opmerken in dichte bossen en struikgewas. Voorjaarserwt is een vaste plant, die vrij algemeen is in onze bossen, maar weinig mensen hebben hem in zijn natuurlijke omgeving gezien. Hij groeit op plekken waar de grond vruchtbaar, koel en vochtig is, en waar de zon alleen op bepaalde tijden komt en niet lang blijft. Dit zijn ideale omstandigheden voor de voorjaarserwt, die zich daar midden in het bos het beste voelt.

De voorjaarserwt, een vergeten plant die langzaam zijn weg vindt naar tuinen, werd jaren geleden erkend door de Britse Royal Horticultural Society. Hij staat nu op de niet al te lange lijst van betrouwbare planten voor de tuin. Hij klimt niet zo hoog als vergelijkbare soorten, maar kan zich flink vertakken, maar behoudt toch een esthetisch compacte, klompachtige vorm. De rechtopstaande stengels hebben een overvloed aan lichtgroene bladeren, waartussen bloemen verschijnen eind april/begin mei, wat de waarde is van deze soort.

Hoogte

De plant wordt tot 45 cm hoog, waardoor het een succesvolle middenlaag is in seizoensbedden met meerdere niveaus.die een volledige bedekking nodig hebben – in deze opstelling zullen de unieke bloemen van de voorjaarserwt enige tijd de belangrijkste decoratie van de compositie zijn. Deze zullen uiteindelijk plaats maken voor langwerpige vruchten, die de charme van de plant zullen blijven versterken en hem zullen onderscheiden van de uniforme naburige soorten.

Bloeiend

Tijdens de bloeiperiode van de voorjaarserwt komt het roodpaarsblauwe bed extra tot leven als hommels op deze plant afkomen.. De vaste plant verliest zijn schoonheid maar even als de bladeren beginnen te verwelken. Dit gebeurt rond het midden van de zomer, dus om het de best mogelijke belichting te geven, raden we aan om een seizoensgebonden bloeicyclus in het bed te houden -. Plant zomererwten tussen de soorten die hun decoratieve rol in de zomer en herfst zullen overnemen, en laat ze vanaf april het voortouw nemen.

Erwt kweken

De juiste metgezel voor je erwt is het halve werk, want die accentueert zijn eigenschappen en vult de leegte op als de vaste plant in de zomer plotseling uit je perkopmaak verdwijnt. Maar om je erwt jarenlang indrukwekkend te laten bloeien op gezonde, krachtige pollen met lange, bebladerde stengels, moet je er goed voor zorgen. Het kweken van voorjaarserwten is niet moeilijk en kost je ook niet veel tijd. Onthoud gewoon de basisstappen die de plant de beste (natuurgetrouwe) omstandigheden zullen geven op de locatie die je ervoor hebt gekozen.

Planten

Je kunt nieuwe planten krijgen door zaden te zaaien of door reeds voorbereide en opgekweekte zaailingen te kopen. Begin eind mei met zaaiendan kunnen er bloemen verschijnen voor het volgende seizoen. Tuiniers raden aan om de erwtenzaden eerst te laten weken.. Het water in het bakje moet zachtjes warm zijn, dus het is een goed idee om de zaden bijvoorbeeld 12 uur in het bakje te leggen op een iets gedraaide radiator. Zaai 4-5 zaden per iets groter potje. Op die manier kun je meteen genieten van de mooie groene kluit, zelfs als de bloemen dit seizoen nog niet willen verschijnen.

Locatie en substraat

Zorg ervoor dat je plant Een halfbeschaduwde of volledig verborgen plek in de schaduw waar constant, voelbaar vocht wordt vastgehouden. De grond moet hier vruchtbaar, goed gedraineerd en stevig humusrijk zijn. Deze laatste voorwaarde is vooral belangrijk omdat de plant veel water nodig heeft tijdens de aanpassingsfase en de intensieve beworteling. Als het substraat op de gekozen locatie goed gedraineerd en niet tochtig is, zal de plant volledig winterhard zijn en dus echt lang leven.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Claudy (@meine.kleine.gartenpassion)

Verpotten

De plant houdt niet van verpottenen dat heeft zo zijn redenen. Lente-erwten die in open omstandigheden worden gekweekt, direct in de tuingrond, produceren echt lange wortels. Deze ontwikkeling is te wijten aan het feit dat het wortelstelsel is ontworpen om daar te groeien waar vocht zich constant ophoopt en de zon niet bereikt. Daarom alleen herplanten als het echt nodig is.

Bemesten

Het is een goed idee om erwten te planten in grond die een goede dosis compost heeft gekregen. Je kunt het er al bij het planten in doen. Zo kunnen direct beschikbare en goed opneembare voedingsstoffen in de grond komen en meteen actief door de plant worden opgenomen. Het toevoegen van verse zelfgemaakte compost zal de pH van de grond verbeteren. Als je de plant een extra boost wilt geven zodat hij in het eerste seizoen bloeit, voeg dan in het voorjaar kalium toe.let dan op de aanbevolen dosering en toedieningsvorm.

Bewatering

Als de plek erg nat is, hoef je de bloemen niet apart water te geven. Overal waar het substraat sneller uitdroogt, moet je onvermijdelijk water aan de grond toevoegen. Met zo’n hoge tolerantie voor vocht en een zorgvuldige watergift (let op of en hoe het in de grond wordt opgenomen), hoef je je geen zorgen te maken dat de planten onder water komen te staan. Het echte risico is wateroverlast als ze in de volle zon en late lentewarmte groeit.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Helle Aagaard Hansen (@helleaagaardshave)

Lenterwten gebruiken in de tuin

De felle kleuren van de bloemen maken het mooi en interessantof ze nu geplant wordt tegen een groene achtergrond van bodembedekkers of tussen witte, gele of rode sierplanten. Houd er bij het kiezen van de meest geschikte plek in de tuin rekening mee dat de plant in drogere omstandigheden en veel zonlicht sneller in rust zal gaan en langzaam zal verwelken tot de volgende lente. Om het effect te bereiken van het verduisteren van een lege, oninteressante ruimte onder bomen en struiken met een hogere habitus, planten onder andere zaailingen van voorjaarserwten in grotere groepen.

Je kunt deze langlevende vaste plant in veel tuinlandschappen gebruiken.

Erwt gebruiken in de tuin

  • Onder spreidende bomen en hoge struiken met verdikte kronen en blootliggende stammen,
  • in gemengde perken en schaduwrijke rotstuinen,
  • aan de randen van paden op halfschaduwrijke en schaduwrijke plekken in de tuin,
  • in seizoensbedden, waar planten in een bepaalde volgorde bloeien en het uiterlijk van het bed van tijd tot tijd veranderen,
  • in perken die zijn beplant met bloemen met vergelijkbare habitateisen, bijv. primula’s en suikerbloemen.

Terwijl voorjaarserwten goed groeien in koel en zichtbaar vochtig substraat. Ze kan worden geplant in een vijver, een kleine vijver of een deel van een regentuin.

Er zijn maar weinig planten die eruit zien als idyllische weidesoorten en toch zo’n variatie in bloemkleur hebben als de meest interessante exoten. Voorjaarserwt kan tot 10 vlindervormige bloemen verzamelen op de toppen van zijn stengels. De jongste van hen zijn meestal intens paars en de oudste zijn blauw gekleurd. De vaste plant groeit niet snel en het duurt even voordat het grootste deel van het bed overwoekerd is. Het is echter een soort die je jarenlang zal betoveren met een waterval van kleuren, die op onverwachte momenten verschijnt en weer verdwijnt. Aan de andere kant hoef je er niets speciaals mee te doen, behalve de filigrane bloemen bewonderen, die niet voor niets internationale faam hebben verworven.

Verwante artikelen:

Deze groente is een echte schat van gezondheid in de lente. Eet het naar hartenlust

Wil je genieten van een prachtige tuin? Dit werk moet in maart gedaan zijn