Tuin en bloemen

Peroxide helpt niet alleen bij wonden: het kan je ook helpen bij het doden van ongedierte en onkruid in de tuin

115views

Als je waterstofperoxide alleen maar ziet als een ontsmettingsmiddel, dan zullen we je er zeker van overtuigen dat het daar niet bij blijft! Sterker nog, met behulp van peroxide kun je je tuin mooi en gezond houden zonder gebruik te hoeven maken van agressieve chemicaliën.

Behalve dat het een geweldige bondgenoot is in de strijd tegen ongedierte, is het ook goed voor de planten zelf, dus aarzel niet om het snel in je tuin te gebruiken!

De Receptacles peiling is gehouden!

De traditionele lezerspeiling heeft ook dit jaar weer plaatsgevonden. Jullie hebben gestemd op jullie favoriete bedrijven. Hartelijk dank.

Een wapen in de strijd tegen ongedierte

Zuurstof is zeer effectief tegen bladluizen en zijderupsen die planten beschadigen en hun opbrengst verminderen. Meng gewoon waterstofperoxide met water in een verhouding van 1:5 en breng de oplossing vervolgens met een spuitfles aan beide kanten aan op de aangetaste bladeren. Op deze manier kun je je planten eenvoudig en veilig beschermen tegen ongedierte zonder chemische insecticiden te hoeven gebruiken.

Ongewenst onkruid verwijderen

Als je te maken hebt met snel verspreidend onkruid zoals geitenpootklaver, kruipende wolfsmelk of kleine vederpoot, dan kan waterstofperoxide de juiste keuze zijn om ze te verwijderen. Spuit daarom een onverdund ontsmettingsmiddel op alle planten waar je vanaf wilt. Je zult zien dat onkruid er geen schijn van kans tegen heeft!

Planten beschermen tegen ziekten

De desinfecterende eigenschappen van waterstofperoxide kunnen helpen bij het voorkomen van de verspreiding van schimmel- en schimmelziekten waar elke tuinier echt last van kan hebben. Meng een liter koud gekookt water met 30 ml peroxide en besproei planten van alle kanten met de resulterende oplossing. Je kunt hetzelfde doen als preventieve maatregel. Spuit regelmatig om de 10 dagen of na regen.

De bodemkwaliteit verbeteren

Je kunt conventionele meststoffen vervangen door een peroxideoplossing, die de plantengroei stimuleert en de grond desinfecteert van eventuele rot in het wortelstelsel. Giet 20 ml waterstofperoxide in een liter water en meng grondig. Bemest de planten vervolgens zoals gewoonlijk. Daarnaast raak je ook bodemplagen zoals muggenlarven en wormen kwijt.

Zaden sneller laten ontkiemen

Waterstofperoxide kan ook een nuttig middel zijn om het ontkiemingsproces van zaden te versnellen. De desinfecterende eigenschappen ervan verwijderen mogelijk schadelijke micro-organismen, waardoor ze een betere kans hebben om succesvol te ontkiemen en zich vervolgens te vestigen.

Week de zaden 30 minuten voor het planten in een peroxideoplossing gemaakt van een theelepel peroxide en een kopje water. Na deze tijd spoel je de zaden af met schoon water en stofzuig je ze.

Bronnen: living.iprima.cz, nkz.cz

Leave a Response