Tuin en bloemen

Deze vijf kruiden kunnen in de schaduw worden gekweekt en zullen goed gedijen

123views

Als je plekken in je tuin hebt die niet zoveel zon krijgen, hoef je het kweken van kruiden niet op te geven. Sterker nog, sommige soorten voelen zich als vissen in het water in de schaduw en kunnen ook hier goed gedijen. Laten we eens kijken naar de soorten die het best geschikt zijn voor zulke omstandigheden.

Kruiden voor schaduw en halfschaduw kunnen worden gekweekt in je tuin, op je balkon of in ramen die niet op het zuiden liggen.

Deze kruiden en aromatische planten verdragen of hebben zelfs schaduw nodig. Als je ze op extreem schaduwrijke plekken kweekt, kan de plant minder medicinale of aromatische inhoud hebben of een achterblijvende groei. Deze planten waarderen over het algemeen een vochtiger bodemsubstraat. En wat voor soort kruiden zijn het?

Pepermunt

Pepermunt groeit in de zon, gedeeltelijke schaduw en lichtere schaduw. In tuinen is het meestal problematischer om hem op één plek te houden. Hij kan ongecontroleerd groeien. Hij stelt geen eisen aan de kwaliteit van de grond en je hoeft hem ook niet te bemesten.

Pitten van de korenbloem

Korengras kan worden gekweekt in gedeeltelijke schaduw of lichtere schaduw, het heeft een vochtige grond nodig die goed is voorzien van voedingsstoffen. Dit kruid wordt niet veel gekweekt, maar heeft een aangename geur die lijkt op anijs en de bladeren kunnen op dezelfde manier gebruikt worden als bijvoorbeeld peterseliebladeren, als ze vers gegeten worden. Het gaat goed samen met vlees en wordt toegevoegd aan broodbeleg.

Bekijk de video hieronder voor meer tips over “schaduwminnende” kruiden:

Dille

Dille is een pretentieloos eenjarig kruid of specerij. Het verspreidt zich heel gemakkelijk in de volgende jaren, zelfs door zelfuitzaaiing. Dille wordt vaak naast andere groenten gekweekt omdat het een natuurlijk afweermiddel is tegen pompoenkevers en koolwitjes, en aardbeien of aardappelen profiteren ook van de aanwezigheid ervan.

Zaai dille geleidelijk in de tuin om ervoor te zorgen dat je een voorraad hebt voor de hele zomer. Het groeit namelijk erg snel, maar later wordt het ook geel en droogt het uit.

Bieslook

Bieslook doet het meestal goed in de zon of gedeeltelijke schaduw en kan zelfs tegen volle schaduw. Het groeit in elke tuingrond en heeft geen mest nodig, alleen regelmatig water geven.

Maar bieslook is niet alleen geweldig voor ons, hun bloemen zijn ook aantrekkelijk voor bijen en hommels. Dus als je genoeg ruimte hebt, kweek dan bieslook in je tuin of op je balkon voor jezelf en voor nuttige insecten.

Libecek

Lelietjes-van-dalen groeien het beste in halfschaduw of zelfs in de volle zon, ze hebben vochtige en voedzame grond nodig, maar pas op voor overbewatering van de wortels, die kunnen gaan rotten. Lelietjes-van-dalen heeft ook een interessante bloeiwijze, of perianth, vol met crèmekleurige tot gele bloemen die weer bijen, hommels en vlinders aantrekken.

Vogelbekdieren zijn bijzonder dol op de boterbloem.

Bron: prozeny.cz, living.iprima.cz, tijdschriftinzahrada.cz

Leave a Response