In amateurtuinieren gebruiken we graag organische meststoffen. Hoog op hun lijst staat brandnetelmest. Het is eenvoudig om te maken en effectief om te gebruiken, maar onder bepaalde voorwaarden. Er zijn planten die geen water met brandnetelmest verdragen. In zulke gevallen kan het alleen maar schadelijk zijn.

Eigenschappen van brandnetelmest

Brandnetelmest voor je tuingewassen kan nauwelijks worden overschat. Het is gemakkelijk verkrijgbaar, de bereiding is niet ingewikkeld en het geeft je de zekerheid dat je groenten vrij zijn van chemicaliën. Brandnetel bevat stikstof, kalium, ijzer, magnesium, calcium, silicium en een reeks vitaminen. Deze ingrediënten bevorderen niet alleen de groei van je planten, maar maken ze ook resistent tegen ziekten en plagen.zoals bladluizen en spinnen.

Brandnetelmest heeft echter ook zijn donkere kant. Hoewel stikstof planten helpt in de eerste fase van het groeiseizoen, kan het tijdens de bloei en vruchtvorming schadelijk zijn voor je toekomstige gewas. Het zet gewassen aan tot de productie van groene stof, met als doel dat planten minder bloemen en vervolgens minder vruchten produceren. Het calcium in meststoffen en brandnetelmeststoffen is ook niet geschikt voor al je gewassen. Deze voedingsstoffen moeten daarom heel voorzichtig gebruikt worden.

Waarom is brandnetelmest niet geschikt voor alle planten?

Brandnetelmest bevat veel stikstof en voor gevoeligere planten kan dit een dodelijke dosis zijn. Zulke gewassen kunnen gevoeliger zijn voor plagen, hun bladeren zijn donkergroen en slap. Hoewel het groen overvloedig is, is het verzwakt en het aantal bloemen is daardoor verminderd. De opbrengst zal veel lager zijn dan bij evenwichtige bemesting.

Alle brandnetelmest bevat ook veel calcium, wat de pH van de grond beïnvloedt. Calcium verhoogt de alkaliteit, wat niet goed is voor zuurminnende planten. Bij de behandeling is het beter om andere natuurlijke voedingsstoffen te gebruiken, zoals koffiedik.

Welke groenten en sierplanten houden niet van brandnetelbeslag?

Onder je vele gewassen zijn er een paar waarvoor brandnetelbeslag onnodig of zelfs schadelijk voor ze is. Hieronder vallen populaire groenten, struiken en bloemen. Welke groenten houden niet van brandnetelmest?

  • Peulvruchten (bonen, erwten): zijn ze in staat om zelf de stikstof te produceren die ze nodig hebben?
  • Ui groenten (uien, knoflook, prei, bieslook): ze accumuleren nitraten, wat de kwaliteit van de oogst aantast;
  • Wortelgroenten (wortelen, peterselie, radijs, selderij): in dit geval gaat het niet om de ontwikkeling van de groene delen, maar van de wortel.

Tomaten, paprika’s of andere vruchtgroenten kun je bewateren met brandnetels totdat de bloemknoppen beginnen te verschijnen. Daarna kun je het beste overschakelen op paardenbloemenmest.die veel meer fosfor en kalium bevat. Deze zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van je gewassen. Onder de sierplanten zijn er enkele die niet goed gediend zijn met deze natuurlijke meststof. Welke bloemen en struiken houden niet van brandnetelvoeding? Vooral de zuurminnende

  • rododendrons;
  • heide;
  • Azalea’s.

Het is ook belangrijk om te weten dat voor sommige sierbloemen, zoals rozen, brandnetelvoeding alleen is niet genoeg. In het geval van veeleisende planten heb je het volgende nodig afwisselend bemesten met compost, mest, bananenmest of biohumus.

Gerelateerde artikelen:

Je kunt niet alleen zelfgemaakte meststof maken van brandnetels. Ze zijn ook ideaal als spray voor planten

De oogst zal sappig en aromatisch zijn. Plant ze gewoon bij tomaten