Tips voor het huishouden

Lekkerder dan spinazie, gezonder dan zuring en velen denken dat het onkruid is: ooit het voedsel van de armen, tegenwoordig een kant-en-klare schat!

118views

Sommigen van jullie worstelen waarschijnlijk regelmatig met dit onkruid in jullie tuin, en toch is het een echte schat.

Deze plant groeit overal in het land en kan op verschillende manieren met succes in de keuken worden gebruikt.

Sommigen van jullie zullen zich het plukken van brandnetels, paardenbloemen en zuring herinneren uit de verhalen van je grootouders (of uit je eigen ervaringen).

Zoals het portaal opmerkt, zijn deze planten, die nu als gewoon onkruid worden beschouwd vaak gebruikt in de keuken om maaltijden te bereiden.

Het is gemakkelijk te raden waarom – vroeger werden mensen veel vaker dan tegenwoordig geteisterd door honger en gebrek aan verse groenten, en het eten van wilde planten was een manier om te overleven.

Gelukkig zijn zulke situaties tegenwoordig zeldzaam.

Als je wilt proberen wat onze voorouders aten, probeer dan deze vergeten plant. Witte wortel.

Waar groeit de witte korenbloem?

Het is een algemeen onkruid dat overal in Slowakije groeit.

Het is niet erg kieskeurig en voelt zich geweldig in zowel zand- als kleigrond.

Er is genoeg advies te vinden op tuinierwebsites over hoe je onkruid kunt bestrijden, maar als je er een paar wilt plukken, ga dan gewoon naar een weiland waar dit onkruid zich geweldig voelt.

Zorg ervoor dat de plek waar je het oogst uit de buurt is van drukke wegen en landbouwvelden.

Eigenschappen van deze plant

Onze voorouders kenden perfect de heilzame eigenschappen van de wortel, die een belangrijke plaats innam in de volksgeneeskunde.

Van deze plant werden tincturen bereid, die hoesten en andere infecties van de bovenste luchtwegen verlichtten.

Infusies ervan werden ook gebruikt om kompressen te maken voor zwerende wonden.

Zelfs vandaag de dag wordt deze plant steeds meer gewaardeerd om de vitaminen en voedingsstoffen die hij bevat.

Het bevat proteïne, dus vegetariërs en veganisten hebben er veel baat bij om het in hun dieet op te nemen.

Deze plant bevat zelfs geen spoor van gluten, dus het kan zelfs worden geconsumeerd door mensen die lijden aan coeliakie.

Alleen geschikt om te eten jonge scheutendie een beetje naar spinazie smaken.

Je kunt ze toevoegen aan salade, roerei of pasta, maar onthoud één ding – ze smaken naar spinazie. de bladeren moeten van tevoren gestoomd worden.

Recept voor pasta met wortels

Ingrediënten:

4 handenvol witte wortelbladeren

1 kop penne pasta

3 teentjes knoflook

1 ui

een paar eetlepels olijfolie

een paar walnoten

zout

zwarte gemalen peper

Bereiding:

Spoel de bladeren goed af van het zand en wrijf ze daarna in met kokend water.

Pel de ui en snijd hem in plakjes.

Voeg hem toe aan een pan met verhitte olijfolie en bak tot hij transparant is.

Voeg na deze tijd de wortels toe en roer en 15 minuten afgedekt laten sudderen.

Als de wortel bijna gaar is, voeg je de fijngehakte knoflook toe.

Roer en laat nog een minuut sudderen.

Doe dan de hele inhoud van de pan over in een hoge kom.

Mix alle ingrediënten met een blender.

Breng de saus op smaak met zout en peper.

Kook de pasta al dente, giet af en meng met de saus.

Voeg als laatste de gehakte walnoten toe.

Eet smakelijk!

Leave a Response