Tuin en bloemen

Zodra de zaailingen zijn ontkiemd, bestrooi ze dan met dit mengsel om ze krachtig en gezond te laten groeien.

122views

Waarom is fosfor zo essentieel voor jonge planten? De functie van fosfor is voornamelijk het bevorderen van de groei van stengels en wortels, wat essentieel is in de vroege stadia van hun leven en ontwikkeling.

Maar het gaat niet alleen om de eerste dagen en weken, maar ook om de tijd waarin de planten bloemen zetten en vervolgens moeten zorgen voor de groei en rijping van de vruchten. Het weglaten van fosfaatbemesting zou daarom een fout zijn die een aanzienlijk deel van de potentiële oogst kost.

Preventie is belangrijk

Helaas kan een fosforgebrek pas vrij laat worden herkend bij planten. Ze gedijen niet zo goed als we zouden willen, de bladeren zijn langwerpiger dan normaal en na een paar dagen van ontevredenheid over de fosforvoorraad beginnen ze paars te kleuren.

We moeten er echter op wijzen dat zulke kleurveranderingen en verschijnselen meestal al onomkeerbaar zijn, en om in dit stadium te beginnen met bemesten heeft weinig effect. Daarom moet je je concentreren op preventie.

We moeten aandacht besteden aan de juiste toevoer van dit element, vooral in erwten, tomaten, wortelen en bonen, die bijzonder gevoelig zijn voor het gehalte ervan in de bodem.

Element zonder beweging

Bemesten met fosfor is niet eenvoudig, omdat dit element zich snel bindt met andere elementen, vooral ijzer, in de grond en zo erg moeilijk te verkrijgen wordt voor planten. We moeten daarom onthouden dat ze slechts een klein percentage van de geleverde meststof kunnen gebruiken.

Bovendien is het probleem de “verplaatsing” in de bodem. Terwijl sommige elementen zich zelfs vrij ver verplaatsen van de plaats waar we de meststof hebben toegediend, blijft fosfor als vastgeketend aan één enkele plaats. Wat betekent dit voor ons? Als we elke plant er genoeg van willen geven, moeten we elke plant ook zijn eigen dosis meststof geven.

Laat je grond controleren

Om de juiste beslissing te nemen over of er fosfor moet worden toegevoegd aan de planten, of in welke hoeveelheid, of dat er genoeg in de bodem zit, is een agrochemische bodemtest altijd de beste methode om in handen van een expert te leggen.

Het is ook noodzakelijk om er rekening mee te houden dat planten voldoende vocht nodig hebben om het fosfor in de bodem te gebruiken, en daarom moeten we niet vergeten om water te geven in drogere periodes. Zonder dat is het element in kwestie, zelfs als het overvloedig aanwezig is in het substraat, absoluut niet beschikbaar.

Waarmee de planten bemesten?

Welke fosfaatmeststoffen kunnen we gebruiken? Voor tuiniers die het gebruik van industriële meststoffen in de grond tot een minimum willen beperken, is het goede nieuws dat het mogelijk is om mest te gebruiken, een puur natuurlijk dierlijk product.

Als je echter liever naar een meststof in een fles of zak grijpt, zijn superfosfaat of ammoniumfosfaat mogelijke keuzes. Als je het nog steeds niet zeker weet, zal een gespecialiseerde winkel je graag adviseren en de beste fosfaatmeststof voor jouw specifieke planten aanbevelen. Je zult zien hoe ze profiteren van deze voeding.

Bronnen: www.dpi.nsw.gov.au, www.ledmegrow.cz, www.agromanual.cz

Leave a Response