Aardbeien zijn een smakelijke en gezonde vrucht. Amateurtuiniers kunnen ze ook met succes in bakken op het balkon kweken. Het is echter raadzaam om een minimum aan kennis te hebben om de beste opbrengst uit de plant te halen. Ontdek wanneer je aardbeien moet planten en hoe je dat stap voor stap doet.

Aardbeien – wanneer planten?

Aardbeien kunnen het hele jaar door worden geteeld, van de lente tot de herfst. De plantdatum van aardbeien hangt voornamelijk af van de gebruikte stekken. In het begin moet de grond goed worden voorbereid:

 • bemesten met mest of compost (of plant vooraf groenbemesters),
 • verwijder onkruid,
 • voer een zuurgraadtest uit.

Vanwege de gevoeligheid van aardbeien voor schimmelziekten niet worden geplant waar tomaten, aardappelen, kool, bloemkool en frambozen zijn geplant.. Het beste substraat voor aardbeien is gecomposteerde grond met een kleine toevoeging van bijvoorbeeld dennennaalden, zaagsel of humus. Je hebt een 10 liter emmer mest nodig per 2 vierkante meter. De grond voor aardbeien moet zuur zijn (pH 5,5 – 6,2). Dit is een belangrijk punt, want aardbeien die geplant worden in grond met een te hoge pH zullen slecht groeien en kunnen ook kneuzen en geel worden. Bekalk de grond niet!

Wanneer aardbeien planten?

Wanneer is de beste tijd om aardbeien te planten?

Vroeger werden aardbeien in de herfst of lente in de grond geplant omdat je dan goed gewortelde stekken in de kwekerij vond. Ontwikkelingen in de technologie hebben er echter voor gezorgd dat je het hele groeiseizoen aardbeien in de grond kunt planten. Tegenwoordig kun je niet alleen gegraven (groene) stekken krijgen, maar ook frigo- en potstekken. In feite is het moeilijk om een specifieke en beste datum te bepalen voor het planten van aardbeien, omdat elk seizoen zijn voor- en nadelen heeft.

Aardbeiplanten – wanneer planten?

Je kunt kant-en-klare aardbeienzaailingen kopen in de tuinwinkel. Je kunt ze echter ook krijgen van vrienden die de plant al kweken. Als je al een paar struiken hebt, kun je daar stekjes van krijgen. Deze worden eigenlijk door de natuur zelf gemaakt. De struik produceert ‘snorharen’, ook wel bekend als stolonen. U wortelen vanzelf. Knip ze gewoon van de struik, ondersteun ze voorzichtig en haal ze uit de grond. Als ze gezond zijn en goed geworteld, kun je ze meteen planten. Als je geen stekken nodig hebt, moet je de verdelers ook verwijderen. Ze verzwakken de hoofdplant en de vruchten zijn dan klein. Sommige aardbeirassen hebben geen stolonen. In dat geval moet je de vruchten vermeerderen door de tros te delen.

 • Aardbeien van gegraven stekken – Best geplant in de late herfst of lente;
 • aardbeien van frigo stekken – Deze worden meestal geplant vanaf het vroege voorjaar tot eind juni, en je kunt je eerste oogst ongeveer twee maanden na het planten krijgen;
 • aardbeien in potten – Ze worden meestal geplant van begin juli tot de herfst, maar ook in de lente tot eind mei.

Wanneer aardbeien planten op het balkon

Terrassen, veranda’s en balkons zijn niet alleen de moeite waard om te versieren met bloemen. Aardbeien planten op het balkon en ze kweken in bakken en potten is net zo succesvol als in bloembedden. Je hoeft ze alleen maar te voorzien van het juiste substraat en zuidelijke blootstelling.

Klimaardbeien worden vaak gekweekt op balkons. Potten worden aan de muur of leuningen gehangen en bloeiende en vruchtdragende planten versieren de plek. Aardbeien zijn alleen in naam klimplanten. In werkelijkheid zijn de zogenaamde lianen langstelige planten.

Plant aardbeien op je balkon zodra de vorst voorbij is, zodat je al in mei kunt beginnen met planten. Als er vorst wordt voorspeld na het planten van aardbeien, bedek de planten dan met vliesdoek. Als je je zaailingen op pallets hebt gekocht, probeer ze dan niet later dan een paar uur na aankoop te planten. De grond in dergelijke bakken droogt snel uit, wat kan leiden tot uitdroging van de wortels en een slechtere ontvangst van de pas geplante aardbeien op het balkon.

Tot wanneer aardbeien geplant kunnen worden

Tot wanneer kunnen aardbeien geplant worden? Goede vraag. Je kunt het beste in de zomer beginnen met het planten van aardbeien (juli, augustus). Soms is het echter moeilijk om op dit moment stekken te krijgen, dus de plantdatum kan worden uitgesteld tot het begin van de herfst, maar niet later dan de tweede helft van september. Het is belangrijk dat de planten de tijd hebben om goed te wortelen voor de winter. Je kunt natuurlijk ook aardbeien planten in het vroege voorjaar, maar alleen als je zeker weet dat de kans op vorst voorbij is. Anders moet je de aardbeien mulchen met agrovezels of stro om ze houvast te geven. En geef vaak water!

Aardbeien planten op vliesdoek

De laatste jaren is het populair geworden om aardbeien te kweken op vliesdoek (zwart agrotextiel). Agrotextiel is een speciaal materiaal dat de grond laat ademen en water diep in de grond laat dringen. Doordat de grond bedekt is met dit materiaal, blijft hij constant vochtig en droogt hij niet uit. Telen op vliesdoek werkt goed op zowel kleine plantages als op grote plantages. Voordelen van het telen van aardbeien op vliesdoek:

 • Het handhaven van een constante bodemvochtigheid,
 • versnelt het rijpen van aardbeien,
 • en vermindert het voorkomen van onkruid,
 • aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van aardbeien,
 • betere thermische en fytosanitaire omstandigheden van de planten tijdens het groeiseizoen,
 • minder risico op plantenziekten,
 • gemakkelijker oogsten van vruchten,
 • schonere aardbeien.

Aardbeien planten – afstand

Hoe aardbeien planten? Zet de struiken om de 20 cm in rijen die 40-60 cm uit elkaar staan. Ze worden bedekt met aarde tot de hoogte van de rozet (het punt waar de bladeren uitkomen). Daarna moeten ze overvloedig water krijgen, de grond ertussen bedekken met mulch en beschermen tegen vorst voor de winter.

Stap voor stap aardbeien planten

Aardbeien planten hoeft niet moeilijk te zijn. Raak vertrouwd met de basis en ga aan de slag. Hier is een stap-voor-stap handleiding voor het planten van aardbeien.

 1. de juiste stekken kiezen – De beste aardbeienstekken zijn jonge stekken die met snorharen aan de moederplant verbonden zijn. De stekken moeten worden opgegraven.
 2. de zaailingen scheiden van de moederplant (snorharen).
 3. de wortels doorsnijden – Je kunt een gewoon mes of een snoeischaar gebruiken om de wortels bij te knippen. De wortels moeten ongeveer 5 cm lang zijn, en als de wortels korter zijn – doe er dan niets aan, knip ze niet. Vergeet echter niet dat kleine wortels (ongeveer 2 cm) niet mogen. Vergeet ook niet om gebroken en droge aardbeibladeren te verwijderen.
 4. een gat graven – Het gat voor de aardbeien moet iets dieper zijn dan de lengte van de wortels.
 5. aardbeien planten – Plant aardbeien ondiep, afzonderlijk of in nestjes, d.w.z. 2 – 3 aardbeien op een afstand van ongeveer 10 – 20 cm. De aardbeistengels moeten net boven de grond uitsteken.
 6. Water geven – Geef aardbeien spaarzaam water, tenzij het regent, dan hoef je ze geen water te geven. Geef aardbeien water bij de wortels, niet bij de bladeren!
 7. mulchen – Mulchen beschermt aardbeien tegen uitdrogen en bevriezen. Stro werkt bijvoorbeeld goed.

Hoe kweek je aardbeien?

Aardbeien kweken kan ook succesvol zijn in de tuin, op het perceel of op het terras. Je hoeft alleen maar aan de eisen van de plant te voldoen, zelfs als ze klein zijn. Hij groeit goed in bijna elke grond, Hij kan alleen geen zware, natte grond verdragen.. De beste opbrengsten kunnen echter worden verwacht wanneer ze worden gekweekt in vruchtbare grond met een zuurgraad van 5,5-6,5 pH.

De tweede voorwaarde voor een succesvolle kweek is zonneschijn. Aardbeien houden van warmte en zonlicht.

Daarnaast moet je:

 • ze beschermen tegen onkruid (mulchen met vliesdoek of gemaaid stro)
 • verwijder de wortelstokken,
 • na de oogst de bladeren afknippen (vanaf jaar 2)
 • Verander de plantplaats uiterlijk na vier jaar.

Rassen van aardbeien

De rassen kunnen grofweg worden onderverdeeld in:

 • enkelvoudig vruchtdragend – Dukat, Elkat, Honeoye, Senga Sengana
 • meervoudig vruchtdragend – Albion, Aromas, Diamante, Selva

Dit is natuurlijk vruchtvorming binnen één seizoen.

Deze rijpen in juni en hun duurt ongeveer 3 weken om te oogsten. Deze laatste zijn geschikt voor containers en fruiten vanaf juni tot de eerste vorst.

Het kweken van aardbeien kan mislukken als de planten worden aangetast door grauwe schimmel. Het manifesteert zich met bruine vlekken op knoppen en bloemen, het fruit wordt bruin en gaat rotten, en er is een grijs laagje zichtbaar. Sproeien wordt daarom aanbevolen. Gebruik echter geen schadelijke producten – spuiten met het biologische product Polyversum WP wordt aanbevolen.

Gerelateerde artikelen:

Hoe en wanneer aardbeien kweken? Volg de 30/60 regel. Je zult alleen sappig fruit oogsten

Geef je aardbeien vandaag water met deze meststof. Ze zullen meer vruchten dragen dan je denkt.