Tuin en bloemen

Waarom laten ervaren bloemisten orchideeën weken in koolsap? Iedereen die ze kweekt zou dat moeten weten.

115views

Mensen hebben om veel redenen een voorliefde gekregen voor het kweken van orchideeën, maar de belangrijkste is ongetwijfeld hun verbluffende schoonheid. Orchideeën hebben het vermogen om elke ruimte om te toveren in een exotisch hoekje, dankzij hun felle kleuren en ongewone bloemvormen.

Ze met succes kweken geeft een gevoel van trots en voldoening. Bovendien geeft de keuze uit duizenden soorten en cultivars iedereen de kans om zijn “persoonlijke” orchidee te vinden die het beste bij zijn smaak en omgeving past.

Het kweken van orchideeën kan ook een zeer meditatieve bezigheid zijn, die mensen helpt te ontspannen en de zorgen van alledag even te vergeten.

Bekijk de video van het YT-kanaal Our Beautiful Garden – Orchideeën verplanten

pH en voedingsstoffen

Koolsap heeft een specifieke pH en bevat verschillende voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor orchideeën. Kool, vooral gefermenteerde kool, is rijk aan organische zuren, vitaminen en mineralen die een gezonde plantengroei kunnen bevorderen. Melkzuur, dat wordt gevormd tijdens de fermentatie van kool, kan helpen bij het aanpassen van de pH rond de wortels van de orchidee, waardoor voedingsstoffen uit de grond of het substraat beter kunnen worden opgenomen.

Natuurlijk fungicide en pesticide

De fermentatie van kool produceert stoffen die schimmeldodende en pesticide eigenschappen hebben. De aanwezigheid van deze stoffen in koolsap kan orchideeën helpen beschermen tegen bepaalde soorten schimmels en plagen. Dit is vooral nuttig in omgevingen met een hoge luchtvochtigheid en een verhoogd risico op schimmelinfecties.

De microflora verbeteren

Als gefermenteerd product kan koolsap nuttige bacteriën bevatten die een gezonde microflora ondersteunen in het substraat waar de orchideeën groeien. Deze micro-organismen kunnen helpen bij de afbraak van organisch materiaal in het substraat, waardoor voedingsstoffen beschikbaar komen voor de planten en de algehele structuur van het substraat verbetert.

Groei stimuleren

Sommige bestanddelen van koolsap kunnen fungeren als natuurlijke groeistimulatoren. Net als cytokininen en auxinen die van nature aanwezig zijn in planten, kunnen sommige stoffen in koolsap de celdeling en groei bevorderen, wat leidt tot een betere ontwikkeling van de plant en een overvloedigere bloei.

Een alternatief voor chemische preparaten

In deze tijd waarin de nadruk ligt op biologisch tuinieren, kan het gebruik van koolsap een aantrekkelijk alternatief zijn voor chemische meststoffen en pesticiden. Voor ervaren bloemisten die op zoek zijn naar een meer duurzame en milieuvriendelijke aanpak van het kweken, kan groensap een waardevol hulpmiddel zijn.

Orchideeën weken in koolsap is ongetwijfeld een onconventionele methode, maar zoals de bovenstaande punten laten zien, kan het een aantal potentiële voordelen bieden. Voor ervaren bloemisten die op zoek zijn naar nieuwe manieren om de gezondheid en schoonheid van hun orchideeën te bevorderen, kan deze praktijk een interessant experiment zijn.

Bron: orchidshaven.com

Leave a Response