Op zoek naar huismiddeltjes, moet je weten hoe je zelf een tekenmiddel kunt maken. Je hebt maar een paar takjes van een plant nodig om je effectief te beschermen tegen deze onopvallende parasieten.

Het bestrijden van teken kan een probleem vormen, vooral als je de veiligheid van je huisdieren en gezinsleden wilt waarborgen. Ondanks hun grootte zijn hun potentiële gezondheidsrisico’s aanzienlijk. Deskundigen luiden de noodklok over een zorgwekkende trend in verband met het toenemende aantal teken, die je niet langer alleen in het bos of de weide tegenkomt, maar zelfs in je tuin. Het aantal gevallen van de ziekte van Lyme en tekenencefalitis neemt ook toe in vergelijking met voorgaande jaren.

Waar houden teken het meest van? Zelfgemaakte manieren om een natuurlijk afweermiddel te maken

Op zoek naar manieren om tegen teken wenden veel mensen zich tot huismiddeltjes en zoeken naar natuurlijke oplossingen om dit ongedierte te verdrijven. Zelfs geuren kunnen spinachtigen wegjagen van onze eigendommen of tuinen. Een plant waar ze zelfs allergisch voor zijn is de gewone nieskruid. Dit is allemaal te danken aan de chemische stoffen die het bevat, die als afweermiddel kunnen werken tegen teken en hun larven. Je kunt het in je tuin planten of er een natuurlijk brouwsel op baseren.

  1. Maak eerst een pot klaar gevuld met ongeveer 1 liter water.
  2. Leg de takjes nieskruid in het water.
  3. Breng alles aan de kook en laat het ongeveer een half uur koken.
  4. Als het afkooksel rood kleurt, is dat een teken dat het natuurlijke tekenwerend middel klaar is.
  5. Laat afkoelen en giet in een spuitfles.
  6. Spuit royaal op bomen en struiken en op de plekken waar je het vaakst komt.

Wat weert teken op natuurlijke wijze? Veelgebruikte huismiddeltjes

Wanneer je geconfronteerd wordt met een tekenplaag, is het logisch om op zoek te gaan naar kosteneffectieve en natuurlijke oplossingen in het comfort van je huis. Hier zijn een paar huismiddeltjes:

  • Etherische oliën, zoals tea tree olie, eucalyptusolie en lavendelolie, hebben teekwerende eigenschappen. Ze kunnen worden gemengd met water en in huis of op huisdieren worden gesprayd.
  • Diatomeeënaarde is een natuurlijke stof gemaakt van gefossiliseerde algen. Het wordt rond het huis of de tuin gesproeid.
  • Rozemarijn is een ander kruid dat teekwerende eigenschappen heeft. Je kunt het als spray op waterbasis gebruiken op huisdieren of in hun leefruimte.
  • Citrusschillen weren teken af door hun sterke geur. Je kunt ze rond het huis verspreiden om klein ongedierte af te schrikken.

Veel huismiddeltjes zijn niet helemaal effectief in het volledig bestrijden van teken. Teken zijn veerkrachtige plagen en alleen vertrouwen op huismiddeltjes kan niet het gewenste resultaat opleveren.vooral in het geval van een besmetting.

Verwante artikelen:

Teken kunnen zich in ons huis verstoppen. Ontdek welke plekken ze leuk vinden

Ren de tuin in en graaf ze meteen uit. Het is een tekenmagneet