Tuin en bloemen

Verhoogde bedden: waarom is een verhoogde positie zo gunstig voor het kweken?

115views

Ze helpen als je grond te zwaar is of van slechte kwaliteit. Ze zijn goed voor thermofiele planten. De echt hoge bedden sparen je rug. De tafelachtige bedden maken tuinieren comfortabel, zelfs voor gehandicapte tuiniers.

Verwarmend compostbed voor groenten

Een bed van een halve meter hoog en hoger kan net als een composthoop worden opgezet en gevuld. Het organische materiaal dat geleidelijk in het bed vergaat, genereert warmte en voorziet de planten van een overvloed aan voedingsstoffen. Bovendien warmt het bed in de lente sneller op dankzij de zon die de wanden verwarmt.

In een droge zomer kan het iets sneller uitdrogen door de opwarming, maar als je het echt hebt gevuld als composthoop, zit het vol met humus, dat op betrouwbare wijze water vasthoudt – dus de effecten worden gecompenseerd. Je kunt jezelf ook helpen met automatische irrigatie, bijvoorbeeld door een geperforeerde irrigatieslang 5 tot 10 cm onder het oppervlak van het bed te leggen wanneer het wordt aangelegd – bodemirrigatie is efficiënt en bespaart water. Het is ook de moeite waard om het oppervlak te mulchen om waterverdamping te verminderen.

Als de materialen nog vers zijn, niet vergaan, verwacht dan dat ze afgeven. Het is beter om het bed van tevoren te vullen en de afbraak een tijdje te laten werken – als je een derde groene, stikstofrijke materialen (gras, mest, keukenafval) mengt met twee derde lichtere, koolstofrijke materialen (bladeren, stro, houtsnippers, mest met een overwicht aan stro), en de compost idealiter dagelijks belucht, kan het binnen twee maanden gedeeltelijk zijn afgebroken. Vooral als je ook een compoststarter of gedeeltelijk verteerde compost aan het mengsel toevoegt als inoculatie.

Dus als je bijvoorbeeld in maart begint, kan het in mei klaar zijn voor het planten van thermofiele vruchtgroenten. En tomaten, paprika’s, pompoenen, komkommers, meloenen, aubergines en courgettes zijn allemaal zeer geschikt voor een vergelijkbare habitat. Broccoli, bloemkool, kool, boerenkool en koolrabi zullen ook profiteren van de overvloed aan voedingsstoffen.

Plant zaailingen in nestjes van gewone aarde of volledig verteerde compost, zodat ze er geleidelijk aan kunnen wennen. Als je het bed gaat inzaaien, verspreid dan een laag aarde van minstens 10 cm dik op het oppervlak. Het bed zal vele jaren meegaan, maar moet geleidelijk worden aangevuld met compost of mest. Je kunt het natuurlijk ook later in het jaar planten om laat te zaaien of in de herfst om in het voorjaar te zaaien.

Tips

  • Als je het bed aanlegt op gras, is het voordelig om de graszode te verwijderen of om te keren, zodat de micro-organismen in de bodem die helpen bij de afbraak, sneller hun werk kunnen doen.
  • Je kunt een woelmuisnet op de bodem leggen en dan een laag struiken voor een betere beluchting.

Verhoogd bed voor kruiden

Een verhoogd bed met een zeer doorlatend substraat is ideaal voor het kweken van droogminnende planten, zoals mediterrane houtachtige kruiden zoals salie, tijm, geranium, hyssop, salie, lavendel, enz. Vul het onderste deel tot een derde met drainage, bijvoorbeeld met fijn grind of grover zand. Houtskool is ook zeer nuttig omdat het ook dient als een bron van mineralen die geleidelijk vrijkomen. Voeg vervolgens een mengsel toe van rijpe compost, zand of fijngemalen houtskool en eventueel bladafval of tuinaarde.

Gigantische plantenbakken

Verhoogde bedden maken royaal kweken mogelijk, zelfs op een balkon of terras. Ze bieden de voordelen van het kweken in bakken, maar drogen niet zo snel uit als kleine potten en het substraat erin is beter bestand tegen temperatuurschommelingen. Zoals bij alle containerteelt moet overtollig water echter weg kunnen lopen en het is de moeite waard om een drainagelaag (perliet, geëxpandeerde klei, zeoliet, grind of houtskool) op de bodem aan te brengen.

Natuurlijk gebruik je deze gigantische plantenbakken niet alleen op het terras. Je kunt er bijvoorbeeld tomaten in kweken tegen de zuidmuur van het huis, waar ze beschermd worden tegen regen en dus schimmelziekten door het dakoverstek.

Niet hoog en niet gewoon

Zelfs licht verhoogde bedden, die gemakkelijker te bouwen en te vullen zijn, kunnen voordelig zijn. Ze zijn ideaal voor eenvoudige teelt zonder gravering. Gewone planken van 15 cm breed kunnen bijvoorbeeld dienen als een lage border. Ze moeten minstens 2 cm dik zijn. Sla ze in een 5 cm diepe groef en spijker of schroef ze op de hoeken vast aan de houten balken. Je kunt echter ook andere materialen gebruiken.

Materiaal

Verhoogde bedden kunnen worden gemaakt van , wat er uitnodigend uitziet en gemakkelijk te bewerken is, maar een beperkte levensduur heeft. Aan de binnenkant kun je bescherming toevoegen in de vorm van een noppenfolie, waarvan de noppen naar het hout zijn gericht, dat dus ventileert. Vergeleken met traditioneel hout is het een nieuwigheid, populair in het moderne tuinontwerp – het doelbewust gecorrodeerde metaal is onverwoestbaar en biedt warme kleuren. Natuurlijk kun je ook een tuinbed bouwen van of gebruik maken van het duurzame materiaal dat geschikt is voor buitengebruik of

Bron: Kringloopmagazine

Leave a Response