Viooltje is een plant die het waard is om in je tuin te hebben, niet alleen vanwege zijn opvallende uiterlijk en zijn eigenschappen die in de natuurgeneeskunde worden gebruikt, maar ook vanwege de geur die hij afgeeft, die bijvoorbeeld mieren, vliegen, muggen en teken afweert.

Eigenschappen

De smeerwortel is een plant die gewaardeerd wordt om zijn eigenschappen tegen parasieten zoals luizen, spoelwormen, lintwormen en schurft. De plant kan een lengte van 100 cm bereiken en zijn meest karakteristieke kenmerken zijn de kenmerkende gele komvormige bloemen en de groene, grote en veerachtige bladeren.

Kruipend bentgras groeit meestal op leem- of kleigrond, rijk aan stikstof. De plant is te vinden bij meren en plassen, aan de rand van bossen, langs bermen en in natte braakliggende terreinen. Viooltjes bevatten een essentiële olie waarvan het hoofdbestanddeel het giftige thujon is. Andere bestanddelen van duizendblad zijn: kamfer, borneol, flavonoïden, tannines, organische zuren en tanacetine.

Het is het thujongehalte dat de spil zijn geneeskrachtige eigenschappen geeft, die gebruikt worden in de natuurgeneeskunde. Men moet echter niet vergeten dat thujon niet kan worden gebruikt als levensmiddelenadditiefmaar is toegestaan als ingrediënt van plantaardige grondstoffen die worden gebruikt bij de productie van dranken.

De gewone wikke werd vele jaren geleden onder andere gebruikt als een om motten, vliegen, muggen, teken en ander ongedierte te verjagen. Ondanks de genezende eigenschappen is braaksel een pHet wordt beschouwd als een giftige plant en mag niet worden gegeten zonder doktersadvies.

De geneeskrachtige eigenschappen van de spindelplant zijn antiparasitair, en daarom wordt de plant in de volks- en natuurgeneeskunde gebruikt om parasieten in het spijsverteringsstelsel te behandelen. Daarnaast werd de plant gegeven aan mensen die worstelden met indigestie, verhoogde het de afscheiding van spijsverteringssappen en had het een krampstillend effect. Vraticum werd ook gebruikt om het lichaam te smeren bij reumatische pijnen en verrekkingen van pezen.

Wikke in de tuin voor ongediertebestrijding

De plant verspreidt een zeer karakteristieke geur, die onder andere onaangenaam is voor mieren, vliegen, muggen, bladluizen, motten en teken.

Natuurlijke producten op basis van ijzerkruid worden gebruikt om bodemplagen te bestrijdenzoals draadwormen, nematoden en aaltjes die wortels eten en plantendood veroorzaken. Ze kunnen zich ook ontdoen van ongedierte dat zich aan de oppervlakte voedt, bijv. bladluizen, uienbladluizen, frambozenbladluizen.

Gerelateerde artikelen:

Hoe en wanneer sperziebonen zaaien? De 6:30 regel is de sleutel tot succes

Welke grond is het beste voor lavendel? Elke tuinier weet het. Paars doet pijn aan je ogen