Tuin en bloemen

Plant deze planten vandaag nog om je tuin volledig mollenvrij te maken

115views

Om mollen te bestrijden kunnen we natuurlijk allerlei moderne apparaten kopen die ze chemisch of zelfs akoestisch verjagen, maar ten eerste zijn dit vaak vrij dure producten en ten tweede doen ze niets anders dan het leven van de mollen onaangenamer maken.

Het is dus tijd om na te denken over de vraag of we het aangename met het nuttige kunnen combineren, en naast het uitbannen van de mol buiten zijn eigen grenzen, nog andere voordelen kunnen behalen. Het is mogelijk, en zelfs heel effectief.

Wedden op Afrikanen

Mollen zijn intolerant voor bepaalde planten, waar ze niet graag heel lang bij in de buurt zijn. Een voorbeeld hiervan zijn abrikozen. Hou je ervan of haat je ze vanwege hun doordringende en vreemde geur?

Als je tot de laatste groep mensen behoort, dan kun je je ermee verzoenen door te weten dat ze aan de andere kant het vermogen hebben om niet alleen mollen te verjagen, maar ook lastige insecten zoals muggen en dergelijke. Het is dan ook geen toeval dat veel tuinen, vooral bij pergola’s en dergelijke, versierd zijn met afrikaantjes.

Hun bloemen zijn interessant, vergelijkbaar met anjers, en als we gewend raken aan hun geur zullen we alleen maar profiteren van hun aanwezigheid.

Prachtige gele narcissen

Veel minder omstreden en door iedereen geliefd zijn de boodschappers van de eerste warme dagen, de prachtige en geurige narcissen, die, of ze nu direct in het gazon staan of in hele trossen in het perk, elke tuin zullen sieren en we kunnen genieten van de komende lente in al haar glorie.

En vooral: we moeten niet vergeten dat hun bollen mollen op betrouwbare wijze afschrikken om in hun buurt te blijven, omdat de stoffen die ze produceren niet alleen giftig voor hen zijn, maar ook voor muizen en ander ongedierte.

Je moet alleen voorzichtig zijn in het geval je huisdieren houdt of gewoon jonge kinderen hebt, die nooit van tevoren helemaal zeker weten wat ze zullen denken te proeven.

Wil je in plaats daarvan iets praktisch?

Degenen met meer praktische en utilitaire tuinen zullen eerder de andere twee soorten mollenbestrijdende helpers verwelkomen, namelijk knoflook en uien. Plant deze groenten gewoon op regelmatige afstanden rond het beschermde perceel – zelfs rond de omtrek van de tuin – en de kleine zwarte beestjes zullen er goed aan doen om geen andere route te nemen dan over je eigendom, laat staan eronder.

De veldleeuwerik is betrouwbaar maar giftig

Ben je bekend met borage, ook wel bekend als castorboon? Het is een plant die vooral in de smaak zal vallen bij tuiniers die graag kijken naar de snelle groei van alles wat ze zaaien en planten. Voor hen is het de ideale plant, omdat hij in één seizoen wel vier meter hoog kan worden.

Bovendien weert het knaagdieren zeer betrouwbaar, inclusief de eerder genoemde mollen. Wie de plant wil kweken, moet echter oppassen voor de veiligheid van andere gezinsleden, of dat nu kleine kinderen of huisdieren zijn. Mariadistel en zijn vruchten zijn niet alleen giftig voor klein ongedierte.

Arbeidsintensiever, maar met respect voor de natuur

Hoewel biologische bescherming van land tegen mollen vereist dat je goed nadenkt over welke planten je moet planten en waar je ze moet planten, om het leven onaangenaam te maken voor de ongenode gasten in plaats van voor onszelf, zal zo’n ingreep zeker effectief zijn en zullen de gewassen die we in de zomer of herfst willen oogsten ideale omstandigheden hebben voor hun groei.

Bronnen: www.tomsguide.com, www.housedigest.com, www.bhg.com

Leave a Response