Tuin en bloemen

Hoe maak je een ontspannings- en meditatietuin? Doe dit en je zult gemoedsrust hebben

115views

De meeste mensen die kiezen voor een huis met een tuin zijn op zoek naar groen en frisse lucht direct voor de deur. Of ze willen ontspannen zonder het gedoe van reizen en in hun eentje. De oplossing is een meditatie- en ontspanningstuin.

Je bent vast al veel adviezen tegengekomen over hoe je een gelukkig leven kunt leiden. Het vereist een maximale waarneming van positieve sensaties uit de omgeving, dicht bij mensen zijn van wie je houdt en ook minstens een half uur per dag besteden aan datgene waar je het meest van geniet. Als je de mogelijkheid hebt om elke dag tijd in je eigen tuin door te brengen, ben je al halverwege.

Maar niet elke tuin nodigt uit tot ontspanning of zelfs meditatie. Sommige eigenaren hechten zelfs zoveel waarde aan minimaal onderhoud en privacy dat ze alleen maar een gebied creëren met een gemaaid gazon en perfect gemanicuurde heggen. Maar ondanks het gebrek aan bloemperken, genieten ze hier niet van veel ontspanning.

Het aanleggen van een ontspanningstuin of meditatietuin is eigenlijk een aparte tuinstijl. Ook voor dit type groen gelden verschillende regels en aanbevelingen. Door ze op te volgen, kweek je een ontspannende ruimte onder je handen waar je gelukkig van wordt.

Voor kalmering en rust

Om te ontspannen heb je vooral privacy en rust nodig, maar een meditatietuin bereikt een iets hoger niveau. Het gaat erom tot rust te komen, al het lawaai te verstillen en even weg te zijn van de afleidingen van de buitenwereld. Als je je eigen meditatietuin wilt creëren of op zijn minst een hoekje waar je kunt mediteren of yoga beoefenen, moet je je richten op de sfeer van de plek.

Je hebt niet veel ruimte nodig voor een zentuin. Hier lees je hoe je er een kunt maken:

Hoewel deze tuinen vaak geassocieerd worden met de ideeën en symbolen van een bepaalde religie, is dat geen vereiste. Bovendien staat nergens precies vast hoe zo’n groene wereld eruit moet zien, want iedereen ontspant in een iets andere omgeving.

De meeste ontspanningstuinen zijn ontworpen als siertuin, dus met sierbeplanting of een paar waterpartijen. Maar je kunt er ook een boomgaard in opnemen, een bed met klein fruit, een kleurrijk vaste plantenperk of kruiden die je een aangename geur geven wanneer je er langs loopt.

In Tsjechië worden meditatie- of ontspanningstuinen vaak aangelegd in harmonie met de energie van het landschap en kunnen ze bijvoorbeeld gebaseerd zijn op feng shui principes. Volgens deze leerstellingen uit het Verre Oosten is de wereld één groot geheel, waarin mensen samenwerken met het universum, de natuur en alles in hun omgeving. Een ander belangrijk principe van feng shui is dat een tuin nooit helemaal af is, hij evolueert en verandert voortdurend, net als de natuur zelf.

Terug naar groen

Recreatietuinen hebben meestal één idee gemeen en dat is een terugkeer naar de natuur. De meeste mensen voelen zich het best als ze door een geurig bos lopen, waar vaak niets bloeit, maar een vloed van weelderig groen je bij elke bocht omringt.

Groen, in al zijn schakeringen, werkt als een pleister op de psyche die negatieve emoties kan verdringen. Het is in onze genen gecodeerd dat alles wat groen is, staat voor natuur en dat is waar mensen ooit echt leefden. Dus als je van je bestaande tuin de ultieme rustplaats wilt maken, ga dan voor weelderig groen.

Wees niet bang om bomen en struiken te mengen met klimplanten en vaste planten, ze horen allemaal thuis in een rustgevende tuin. En hoe zit het met het gazon? Ook dat hoef je niet te missen, het is het beste tapijt voor meditatie en actieve ontspanning onder een blauwe hemel.

Weet je niet welke patronen je in het zand moet tekenen? Hier is een hint:

Let op de kleuren

De basis van elke tuin moet groen zijn in verschillende tinten. Maar dat betekent zeker niet dat vaste planten of andere sierplanten niet in de perken mogen bloeien. Integendeel, omring je van de lente tot de winter met positieve kleuren. Alleen mogen de kleurencombinaties niet te wild zijn.

Kies in een ontspanningshoekje of bij een patio voor planten die voornamelijk in koelere tinten blauw, wit en roze bloeien. Warme kleuren in de vorm van geel en oranje zijn weliswaar niet verboden, maar mogen niet overheersen. Energieke roodtinten kun je het beste gebruiken op plekken waar je geprikkeld moet worden; mediteren in de buurt is niet echt een optie.

De beste hulpmiddelen voor ontspanning of meditatie zijn grasvelden of een terras. Voor dat laatste kun je het beste kiezen voor hardhout, dat je zelfs zult waarderen als je op blote voeten loopt.

Als je je rust, yoga of andere meditatieoefeningen buiten niet wilt ontzeggen, zelfs niet bij guur weer, is het een goed idee om een dak boven je meditatiehoekje te hebben. Glazen tuinhuisjes, pergola’s of meditatietenten zijn bijvoorbeeld ideaal. Maar ze moeten wel licht zijn en gebouwd op een plek die geschikt is voor ontspanning.

Geluidsscherm

Van een kleine stadstuin vlak bij een drukke weg een ontspannen oase maken is soms een bovenmenselijke taak. Zelfs als je je omringt met het juiste groen, kiest voor rustgevende kleuren en alles perfect op elkaar afstemt, kun je gestoord worden door omgevingsgeluiden. Je zult je tuin nooit helemaal geluiddicht maken, maar er is wel iets wat je kunt doen.

Een geweldig geluidsscherm is een combinatie van licht verhoogde grond, hagen, bomen en volwassen struiken. Negatief geluid wordt enigszins gedempt door het ruisen van siergrassen of bamboe, en stromend water in een beekje of fontein helpt ook enorm.

Zelfs als dit niet alle problemen van lawaai van verkeer, industrie of machines van de buren oplost, zul je je er toch veel beter door voelen. En vergeet niet dat het leeft in de natuurtuin, de vogels zullen ook voor een aangename soundtrack zorgen.

Planten met toegevoegde waarde

Een ontspannende tuin is gebaseerd op elementen die alleen maar aangename sensaties met zich meebrengen. Naast planten die bepaalde geluiden maken als de wind waait, kun je ook genieten van kleine vruchten die je humeur verbeteren telkens als je door de tuin loopt.

Bouw een bedje van aardbeien, bosbessen, frambozen of ander fruit naast een hoekje om te sporten of te zitten. Een verscheidenheid aan aromatische planten, zoals vaste planten en struiken naast kruiden, kunnen kleur toevoegen aan de bedden.

Gezelligheid met natuurlijk parfum

Natuurlijke parfums zijn planten met geurende bloemen of bladeren. Probeer bijvoorbeeld eens de beroemde vier-uurtje, die ook blij is met zijn relatief lage groeibehoeften.

Pioen (Paeonia officinalis)

De geur is absoluut harmonieus, je krijgt er geen hoofdpijn van. De laatste jaren staat ze weer in de belangstelling als snijbloem. Het is jammer dat hij maar relatief kort bloeit, maar het blijft een ideale vaste plant voor een ontspannende tuin.

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Dit mediterrane kruid met houtachtige scheuten behoeft zeker geen introductie. Het is de koningin van de aromatische planten en kan niet alleen in bloembedden worden gekweekt, maar ook in bakken op het terras. Overdrijf alleen niet met de hoeveelheid, want het ruikt te erg.

Matricaria smalbladig (Thymus serpyllum)

Eigenlijk zijn alle madeliefjes geurig, maar deze soort vormt lange scheuten die lang genoeg zijn om geoogst te kunnen worden als geneeskrachtige plant. Plant hem vooral waar je loopt, of misschien binnen handbereik van een meditatieplek.

Roos (Rosa)

Koninginnen van heester- en boombloemen verrukken met een ongelooflijk rijk aanbod aan variëteiten. Sommige zijn gekweekt om een harmonieuze geur te bereiken. Een goed voorbeeld zijn de rozen van de Kordes groep, met de toepasselijke naam Parfuma.

Je hebt dit artikel misschien gevonden in House & Garden magazine nr. 3/2024.
Bron.

Leave a Response