Tuin en bloemen

Het water in het zwembad moet schoon zijn. Zonder de juiste pomp riskeer je een groene kikker!

115views

Bijna elke derde woning in Tsjechië heeft een zwembad op het land. Dit brengt, naast het plezier van het waterspelen, de noodzaak met zich mee om het water te filteren of weg te pompen na de winterstop. Met de juiste pomp is dit echter geen probleem. Laten we eens kijken waar je op moet letten bij het kiezen van een pomp.

Geen enkel groter zwembad kan zonder een zwembadpomp die zorgt voor voldoende watercirculatie en doorstroming door het filtervat met filtermedia. Daarnaast geven steeds meer gebruikers de voorkeur aan een inbouwoplossing, die weliswaar duurder is dan bovengrondse zwembaden, maar ook aanzienlijk meer duurzaamheid en comfort biedt.

In combinatie met dakbedekking en de hausse aan hernieuwbare energiebronnen, waar zonnepanelen of een warmtepomp het zwembadwater goedkoop kunnen verwarmen, zijn buitenzwembaden ook vaak in bedrijf van begin april tot eind oktober. Een pomp van goede kwaliteit is dus een must.

Circulatie en filtratie zorgen voor schoon water

De zwembadpomp zorgt voor voldoende circulatie van het zwembadwater en de doorstroming ervan door het filtervat met het filtermedium. Deze pompen hebben een ingebouwd filter om bladeren, haar en ander vuil op te vangen dat de pomp kan beschadigen als het wordt opgezogen.

Hun motor is geïsoleerd van het water dat wordt opgepompt en ze zijn gemaakt van hoogwaardige corrosie- en zandbestendige kunststoffen. Circulatie is essentieel voor de kwaliteit van het zwembadwater, dus de keuze van de zwembadpomp mag niet onderschat worden.

Het zwembad schoonmaken na de winter

Pompparameters

“Allereerst is het noodzakelijk om rekening te houden met hoe groot het zwembad is en het vereiste debiet van de pomp. De pomp moet het watervolume in het zwembad minstens om de vijf uur filteren. Wij bieden onze klanten een assortiment zoetwaterpompen die geschikt zijn voor zwembaden van alle groottes. Voor kleinere zwembaden is de Blue Line PFC-505 pomp geschikt. Deze heeft een ingebouwd voorfilter en bereikt een maximaal debiet van 10,5 kubieke meter per uur en een opvoerhoogte van 10 meter,” aldus Blue Line. zegt Martin Křapa, verkoopdirecteur van Pumpa, en vervolgt:

“Voor kleinere en middelgrote zwembaden biedt de Leo XKP zwembadpomp bijvoorbeeld een geweldige prijs/prestatieverhouding, met een debiet van bijna 283 liter per minuut, of bijna 17 kubieke meter per uur, en net als de PFC-505 kan deze ook voor zout water worden gebruikt.”

Belangrijkste parameters – waterverplaatsing, debiet, temperatuur

Naast het eerder genoemde debiet moet je bij het maken van je keuze ook letten op de verplaatsing van de pomp. De weerstand van de leiding en het filter achter de pomp speelt een belangrijke rol bij de keuze van de apparatuur. In het geval van conventionele technologie die zich dicht bij het zwembad bevindt en een bijbehorend zandfilter, kun je een afvoerhoogte tot zes meter verwachten.

Voor grotere zwembaden raden we aan om de afvoerhoogte van het systeem te overleggen met de leverancier van de complete technologie. Een andere parameter is de maximale temperatuur van de verpompte vloeistof. Standaard zijn de pompen ontworpen voor watertemperaturen tot 35 °C, maar kies bij pompen voor whirlpools voor pompen die water tot 60 °C kunnen verpompen.

Inloggen

We zullen je onthouden en je kunt Dumazahrada.cz zonder beperkingen lezen.

Peiling ontgrendelen

waarschuwing_vulling

Alleen de volgende personen kunnen stemmen in de poll ingelogde gebruikers.

Heb jij je eigen zwembad in je tuin?

Tsjechen zijn een volk dat erg van zwembaden houdt.

Ja, we hebben een zwembad en we gebruiken het.

100 %


Nee, we hebben geen zwembad, maar we denken erover om er een aan te schaffen.

0 %


Nee, we hebben geen zwembad en we willen er ook geen.

0 %


Gestemd: 4

Welke pomp kiezen voor het leegpompen van het zwembad?

Soms krijg je helaas een onaangename “groene” verrassing na de winter en moet je het hele zwembad leegpompen en schoonmaken. Voor deze taak heb je pompen nodig die het water naar de bodem kunnen pompen. Ideaal voor deze taak zijn bijvoorbeeld de lichtgewicht Blue Line PSDR400P en PSDR750P dompelpompen, die zelfs extreem lage waterniveaus – 5 mm van de bodem – kunnen verpompen.

Het voordeel is dat je deze dompelpompen niet alleen kunt gebruiken voor het leegpompen van zwembaden, maar ook voor irrigatie of voor het verpompen van licht vervuild drainagewater uit kelders of tanks. Het is dus geen oplossing voor één doel, maar een apparaat dat het hele jaar door geschikt is. Bovendien kan dezelfde pomp ook in de herfst worden gebruikt voor het aftappen van zwembadwater onder de sproeiers van het zwembad als onderdeel van het winterklaar maken van het zwembad.

Bron: allaboutpools.org, mrpoolman.com

Leave a Response