Het probleem van onkruid treft elke tuinier, of je nu groenten kweekt of het grootste deel van je terrein bedekt hebt met gazon. Het bestrijden van deze planten kan moeilijk en arbeidsintensief zijn. Daarom loont het om fouten te vermijden die alleen maar leiden tot meer onkruid in de tuin. De meest voorkomende fouten bij het verwijderen van onkruid.

Waarom moeten perken en gazons worden gewied?

Zelfgezaaide planten die groeien op plaatsen waar de tuinier ze helemaal niet heeft geplant, worden beschouwd als onkruid. Vaak zijn dit uitgestrekte planten, die zich door hun ondergrondse en bovengrondse groei zeer snel verspreiden naar andere delen van de tuin.

Onkruid is beter bestand tegen slechte weersomstandigheden, droogte of overstromingen dan de meeste groenten of sierplanten in de tuin.. Ze woekeren in perken en worden serieuze concurrenten van nuttige planten voor voedingsstoffen of licht. Daarom moeten ze verwijderd worden om de planten tegen afsterven te beschermen.

De meest voorkomende fouten bij het verwijderen van onkruid

Onkruidbestrijding is een langetermijnproces dat gedurende het hele groeiseizoen van planten in de tuin moet worden uitgevoerd. De grootste fout die tuiniers maken is dat ze het niet regelmatig genoeg doen. Eén keer onkruid weghalen is niet genoeg. Je moet je bedden en gazon regelmatig controleren om jong onkruid te verwijderen voordat ze het gebied overnemen.

Een andere veelgemaakte fout bij het verwijderen van onkruid is een gebrek aan grondigheid. Het is belangrijk om te onthouden, dat veel weideplanten zich zijdelings verspreiden door ondergrondse wortelstokken. Als je alleen de bovenste laag van de plant weghaalt, verwijder je de plant helemaal niet en stimuleer je de plant zelfs verder om wortelstokken te laten groeien en zijn territorium uit te breiden. Trek onkruid altijd bij de wortels weg.

Veel tuiniers maken de fout om te beginnen met een groentebed of gazon. Een slechte voorbereiding van de grond leidt tot snelle groei en woekering van onkruid.. Als je van plan bent om een groentebed aan te leggen of een gazon in te zaaien, spit de grond dan eerst grondig om en verwijder al het onkruid en hun wortels. Dit zal de snelle hergroei van deze planten voorkomen.

Laat bij de planning van perken en bloemperken niet te veel ruimte tussen planten – niet meer dan de soort nodig heeft. Te veel open ruimte is een uitnodiging voor onkruid. Om de groei van onkruid te beperken, kun je de grond in de bedden mulchen met schors of decoratieve stenen gebruiken.

Het handmatig verwijderen van onkruid uit het gazon is vaak niet effectief. Dik onkruid betekent dat je alleen het bovengrondse deel van de plant eruit trekt en de wortel in de grond laat zitten. Daarom grijpen veel tuiniers naar onkruidverdelgers, waarvan fabrikanten zeggen dat ze onmiddellijk resultaat geven. Helaas worden er vaak fouten gemaakt bij het gebruik van chemicaliën met de verkeerde verhouding van stoffen of spray. Dit leidt tot het verbranden van niet alleen het onkruid, maar ook het hele gazon of nuttige planten die in de buurt groeien.

Het is een vergissing om te sproeien tijdens winderige en regenachtige dagen. Slecht weer zorgt ervoor dat het product wordt overgedragen op andere planten of snel in de grond kan spoelen.

Hoe verwijder je onkruid effectief?

Onkruidverwijderingsgereedschap kan effectief zijn. Gebruik ze om diep in de grond te komen en verwijder het onkruid samen met het wortelstelsel.

Voor gazons is het een goed idee om mulch te gebruiken. Onkruid verspreid over het gazon voedt het gras, dat dikker wordt en geen ruimte laat voor onkruid.

Regelmaat, grondigheid en preventie zijn echter het meest effectief bij onkruidbestrijding. Dit zal het verwijderen van onkruid minder moeilijk maken. Bovendien voorkom je de negatieve effecten van te veel groei van akker- en woekerplanten in de tuin. Vergeet dus niet om je bedden regelmatig te wieden en onkruid en hun wortels te trekken. En gebruik indien mogelijk preventieve maatregelen in de vorm van mulch of een laag stenen.

Gerelateerde artikelen:

Het is geen onkruid. In plaats van het omhoog te trekken, kun je het water geven of in een pot planten. Je kunt het zelfs eten

Het doodt onkruid en je kunt het in een paar minuten maken. Mijn tante gebruikt het al jaren