Tuin en bloemen

Heeft de vorst je planten in de tuin verbrand? Gebruik deze tips om je planten weer in vorm te krijgen

115views

Heeft de vorst de afgelopen weken ook jouw tuinplanten verbrand? Maak je geen zorgen, de natuur lost het wel op. Maar er zijn een paar trucjes die je kunt gebruiken om je planten te helpen er sneller mee om te gaan.

Op sommige plaatsen stonden fruitbomen en -struiken begin april al in volle bloei, of hadden zelfs al kleine vruchten. De natuur was een paar weken vooruit dankzij het warmere einde van de winter, maar het wisselvallige weer van april trok zich er weinig van aan en verbrandde veel planten. Als de planten echter niet helemaal verbrand zijn, kunnen door vorst beschadigde planten gered worden.

Houd ze bewaterd

Water geven aan bevroren grond kan schade aan planten verergeren. Het is daarom belangrijk om te wachten tot de grond volledig ontdooid is. Deze stap voorkomt verdere schade aan het wortelsysteem van de planten.

Planten beschermen tegen verdere vorst

Als er nog meer vorst wordt voorspeld, is het essentieel om planten te beschermen met vliesdoek of speciale beschermfolie om de warmte vast te houden. Maar vergeet niet om ze overdag af te doen zodat de planten niet oververhit raken en kunnen ademen.

Knip de beschadigde delen door

Beschadigde en dode plantendelen moeten worden verwijderd. Knip dode stengels volledig weg. Bij levende stengels hoef je echter alleen de beschadigde delen terug te knippen, omdat deze zich zullen herstellen en uiteindelijk weer zullen aangroeien wanneer de warme, vorstvrije dagen terugkeren.

Planten met zachte stengels die vorstschade hebben opgelopen, moeten mogelijk onmiddellijk gesnoeid worden, omdat hun stengels veel vatbaarder zijn voor rot.

Wacht met snoeien tot het echt warm is. Als je de dode delen verwijdert en er komt weer vorst, dan haal je hun bescherming weg.

Bekijk in de video hieronder hoe je planten goed beschermt tegen vorst:

Geef ze voeding

Het toedienen van meststoffen die rijk zijn aan fosfor en kalium kan planten enorm helpen om te herstellen van schade. Deze voedingsstoffen bevorderen een gezonde wortelgroei en helpen beschadigde weefsels te herstellen.

Kijk uit voor plagen en ziekten

Planten die verzwakt zijn door vorst zijn vatbaarder voor infecties en plagen. Regelmatige inspectie en tijdige toepassing van geschikte fungiciden of pesticiden kunnen verdere problemen voorkomen.

De situatie beoordelen

Soms is de schade zo groot dat het het beste is om de plant te verwijderen. Als de plant na enkele weken verzorging geen tekenen van herstel vertoont, kan het raadzaam zijn om de plant te vervangen door een nieuwe.

Planten herstellen van vorst vereist geduld en consequente verzorging. Met deze stappen kun je je planten de beste kans op herstel geven en ervoor zorgen dat je tuin weer bloeit. Onthoud dat voorkomen het belangrijkste is, dus houd het weer in de gaten en wees voorbereid om je planten te beschermen tegen onverwachte vorst.

Bron: kup-kytici.cz, izahradkar.cz

Leave a Response