Tuin en bloemen

Groeit er hier niets? Bodembedekkers vervangen het gazon. Probeer deze

115views

Op zoek naar een opvallende, onderhoudsarme toevoeging aan je tuin? Bodembedekkers zijn misschien precies wat je zoekt. Het zijn eenvoudige planten die snel groeien en, zoals de naam al doet vermoeden, een deken van groene bladeren en prachtige bloemen vormen om de grond te beschermen en onkruid te onderdrukken. Laten we eens kijken naar de meest aantrekkelijke.

Bodembedekkers voegen niet alleen kleur en schoonheid toe aan je tuin, ze trekken ook bestuivers aan en moedigen ze aan. Maar de belangrijkste redenen om ze in onze tuinen te gebruiken, is dat ze voorkomen dat onkruid een gebied overneemt, erosie tegengaan op een helling of gedijen op plaatsen waar niets anders groeit, zoals in droge schaduw onder bomen. Omdat de meeste bodembedekkers vaste planten zijn, zijn ze niet erg veeleisend om te kweken. Sommige laagblijvende heesters zijn ook geschikt als bodembedekker.

Voordat je vaste bloemen of struiken plant, moet je bedenken aan wat voor soort zonlicht het gebied waar je ze wilt zetten wordt blootgesteld. Volle zon wordt beschouwd als 6 of meer uur direct zonlicht per dag, terwijl gedeeltelijke schaduw ongeveer drie uur is. Volledige schaduw betekent dat het gebied geen direct zonlicht ontvangt, of misschien alleen kort matig ochtendzon. Hun vochtbehoefte is ook belangrijk; sommige drinken veel, andere houden van droogte.

Let bij het planten ook op de plantafstand. Als je een gebied snel wilt vullen, moet je ze dicht bij elkaar planten, anders kan het jaren duren voordat je de gewenste resultaten krijgt. Ons advies? Lees de beschrijving van de plant en volg de aanbevolen afstand om de planten snel te laten groeien.

Hieronder hebben we de beste bodembedekkers verzameld om je tuin op te fleuren.

Wollig viooltje

Het staat bekend om zijn fijne haren, die vaak worden vergeleken met konijnen- of ezelsoren. De bladeren van de paarse losbladige plant (Stachys byzantina) zien eruit alsof ze bedekt zijn met lichtgrijs stof, en de delicate, ingetogen bloemen vallen op door hun paarse kleur. Deze bodembedekker is groenblijvend en geeft de voorkeur aan zonnige plaatsen. Hij is erg gevoelig voor wateroverlast.

Kleine akelei

De naam spreekt voor zich. Vinca minor wordt slechts 10 tot 30 cm hoog. De bladeren blijven het hele jaar door donkergroen, maar in de lente draagt de plant kleine blauwe bloemetjes die van deze anders zo bescheiden plant een oogverblindende bodembedekker maken. Hij is heel gemakkelijk te kweken en gedijt op bijna elke plek.

Goudsbloem

Gentiaan (Galium odoratum) staat bekend om zijn bedwelmende geur, die duidelijk wordt als de plant verwelkt. Het is ook een uitstekende bodembedekker, vooral in schaduwrijke perken. Deze bosplant groeit snel en bedekt de grond met kleine witte bloemetjes. Hij heeft een zoete smaak en kan worden gebruikt om limonade te maken. Je kunt er ook stoffen zakjes van naaien en ze in de kast tussen de was leggen, want ze weert motten.

Kakost český

Winterharde cactussen (Geranium sp.) zijn ongelooflijk veelzijdige planten, omdat ze goed gedijen in de zon of in de schaduw en in de meeste grondsoorten. Ze zien er goed uit in bijna alle beplantingsstijlen, van cottagetuinen tot modernere ontwerpen. Ze zijn geweldig om vooraan te planten en onder heesters of rozen. Ze bloeien in een breed kleurenpalet, van wit tot roze en blauw. Ze zijn niet wintergroen, dus hun bladeren sterven af in de winter, maar ze bloeien meerdere maanden, van de late lente tot de vroege herfst, en zijn populair bij bijen. Een van de beste cactussen is Geranium ‘Rozanne’, waarvan de helderblauwe bloemen de tuin gedurende enkele maanden in de zomer opfleuren.

Dlužicha

Het wordt gekweekt voor zijn aantrekkelijke, groenblijvende en geschulpte bladeren in een verscheidenheid aan kleuren, van groen tot lichtoranje tot rood, paars en bijna zwart. Dahlia’s (Heuchera) vormen aantrekkelijke pollen en zijn een nuttige bodembedekker op schaduwrijke plaatsen. Ze dragen ook stengels met kleine bloemen in de zomer.

Geurende kruiden

Laaggroeiende, snelgroeiende kruiden zijn ideaal als bodembedekker of als gazonvervanger, en als bonus vinden ze ook een toepassing in je keuken. Hun bloemen zijn ook erg populair bij bijen. Plant ze op zonnige, droge plaatsen. Probeer tijm, oregano, kamille of brandnetel of allemaal om een geurig tapijt te creëren.

Distel

Vormt een dicht groenblijvend tapijt van glanzende, geschulpte bladeren met kleine witte bloemetjes in mei en juni. De vetklaver (Pachysandra terminalis) is geschikt als bodembedekker onder bomen en doet het goed in droge schaduw. Hij houdt van zure grond, dus wordt hij vaak gekweekt als bodembedekker onder rododendrons.

Bergenia

Bergenia’s zijn winterharde planten die snel dichte groepen vormen. Ze hebben grote, glanzende, groenblijvende bladeren, waarvan sommige in de winter een aantrekkelijke rode kleur krijgen. In april en mei bloeien bergenia’s met prachtige roze bloemen. Ze geven de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond op een schaduwrijke plek, maar verdragen droogte ook goed. Ze zijn een goed alternatief voor hosta’s, die ook een goede bodembedekker in de schaduw zijn, maar bergenia’s zijn minder smakelijk voor slakken.

Lavendel

Lavendel is een geweldige keuze voor de voortuin, als beplanting onder rozen, voor het omzomen van paden of om een zonnige plek te bedekken. Smalbladige lavendel is groenblijvend en winterhard dan Franse of Spaanse lavendel. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen. Laat het groeien in goed doorlatende grond op een zonnige plek.

Bron: gardenersworld.com, goodhousekeeping.com, plantura.garden

Leave a Response