Tuin en bloemen

Duizenden robotmaaiers besparen werk in tuinen. Bekijk hoe u er een kunt kiezen

122views

Robotmaaiers zorgen voor je gazon zonder dat je erbij bent. Je kiest de maaihoogte en het afgebakende maaigebied en de maaier doet de rest. Maar voor grotere oppervlakken en hogere hellingen betaal je extra voor een helper.

Veel tuiniers maaien hun gazon graag met een maaier op benzine of accu, met of zonder verplaatsing. Ze gaan ook grotere percelen op pad met maaiers waarop ze zitten en comfortabel door bijvoorbeeld bomen kunnen weven. Een andere groep zijn tuinbezitters die een mooi gazon willen zonder veelvuldige hulp bij het grasmaaien. De volgende lijnen zijn voor hen.

Zo worden robotmaaiers getest. Kijk waar je op moet letten als je er een kiest:

Hoe kies je een robotmaaier

Wat zijn de belangrijkste criteria bij het kiezen van een nieuwe tuinhulp? Voor de meeste mensen is het vooral de prijs van de robotmaaier, maar veel belangrijker zijn de technische specificaties. Goedkopere robotmaaiers kunnen vaak niet overweg met grotere percelen, kunnen obstakels niet ontwijken, komen op plekken waar ze niets te zoeken hebben en hun messen vernietigen bijvoorbeeld een moestuintje in plaats van gras.

Voor kleinere percelen kun je maaiers kiezen in de prijsklasse van 10 tot 20 duizend kronen, die geschikt zijn voor gebieden van 300 tot 600 m.2, met een lichte helling van het perceel van 20-30 procent. De maaitijd ligt tussen 45 en 70 minuten, en de laadtijd van de maaier is meestal twee keer zo lang. De maaihoogte kan worden ingesteld tussen 20-50 of 60 millimeter. Interessante producten zijn onder andere maaiers van Einhell, Riwall, BOSCH, WORX, Gardena en AMA Freemow.

Tot de duurdere apparaten van 20 tot 35 duizend kronen behoren bijvoorbeeld producten van Black & Decker en sommige van Techline, die worden gekenmerkt door een hoger vermogen, een langere levensduur van de accu en werken op een groter grondoppervlak. Voor percelen tot 1600 m2 kun je grijpen naar de AMA Freemow RBA 1601 met plannings- en zonemaaifuncties in verschillende delen van de tuin.

Je betaalt extra voor betere maaifuncties

Hoe zijn de duurdere maaiers beter en voor wat voor soort land heb je ze nodig? We spraken hierover met maaidealers op de recente For Garden 2024 beurs. We gingen langs bij de Segway Navimow maaiers op de beursvloer en lieten hen de verschillen in prestaties en prijs uitleggen.

De Navimow i108E modellen zijn ontworpen voor percelen tot 800 meter.2, maait het gras op een hoogte van 20-60 millimeter, de maaitijd is ongeveer twee uur en de maaier wordt even lang opgeladen bij het basisstation. De Segway Navimow i108E is een van de maaiers met een GPS-module, waardoor er geen kabels nodig zijn om het gebied af te bakenen.

Met de mobiele app kun je de tijd en plaats van het maaien instellen, het perceel in verschillende zones verdelen en bepalen wanneer het gazon wordt gemaaid. Je kunt ook instellen welke zones je wilt dat de maaier vermijdt tijdens het maaien. Bijvoorbeeld speeltuinen, groentebedden, betonnen paden enzovoort. Je betaalt ongeveer CZK 32.000 voor de maaier.

Voor percelen van 1.500 tot 3.000 m2 heb je al krachtigere varianten nodig, zoals de Segway Navimow H1500E of de nog krachtigere Navimow H3000E, waarbij de eerste maait en oplaadt in ongeveer 3 uur en de tweede nog langer. De grotere accu moet je echter ook tot 300 minuten opladen.

De maaiers hebben een ingebouwd 4G mobiel netwerk en je kunt ze op afstand bedienen via je mobiele telefoon. Ze hebben ook ingebouwde antidiefstalbeveiliging. Ze kunnen een gebied nauwkeurig in kaart brengen, plannen hoe je je tuin moet maaien en obstakels vermijden. De prijs van het lagere model is ongeveer 53.000 kronen, voor de H3000E moet je meer dan 64.000 kronen betalen.

Wil je meer vermogen uit een robotmaaier?

Groot perceel en helling. Dat is een uitdaging die de Husqvarna Automower maaiers aankunnen. De goedkoopste 310E NERA kost bijna 53 duizend kronen, de middelste 410XE NERA 64 duizend kronen, de hogere variant 430X NERA bijna 90 duizend kronen en het hoogste model 450X NERA zonder kroon 120 duizend kronen. Deze automatische robotmaaiers kunnen percelen aan van 1.000 m2 voor de basisserie en van 3.200 tot 5.000 m2 voor het middelste en hogere bereik. Gemakkelijk objecten en obstakels ontwijken, maaiplanning en app-besturing ondersteunen.

Volgens de fabrikant is hun domein middelgrote en ruige gazons met hellingen tot 50 procent, en belangrijke voordelen zijn het zogenaamde edge cutting, d.w.z. nauwkeurig maaien in hoeken. Dit bespaart je werk en betekent dat je geen hoeken hoeft af te snijden met een snoeischaar. Deze maaiers bewegen ook door de ruimte zonder begrenzingskabels.

Ze maaien stil. En er zijn er steeds meer

De meeste elektrische grasmaaiers maken lawaai als ze werken, de meeste snoerloze apparaten zijn aanzienlijk stiller. Fabrikanten zeggen graag dat robotmaaiers die uitsluitend op batterijen werken bijna onhoorbaar zijn. Ze zouden zo stil zijn dat ze ’s nachts kunnen maaien zonder de buren wakker te maken…

De technische specificatie geeft meestal een geluidsniveau tussen 54 en 67 dB(A). Dat is ergens tussen normaal kantoorverkeer/stille gesprekken en stofzuigergeluid of luider tv-luisteren. Hoewel de maaiers niet fluisteren, is hun stille werking, samen met de interessante functies van de maaiers, misschien wel de reden voor hun groeiende populariteit onder tuiniers. Dealers schatten dat er al tienduizenden in tuinen rijden. En dit jaar zullen er zeker nog duizenden volgen.

Bron.

Leave a Response