De was is een van de meest voorkomende huishoudelijke taken. Daarom loont het om te weten hoe je erop kunt besparen en welke programma’s je moet vermijden, zodat je geen hoge elektriciteitsrekening betaalt. Dit is echter niet de enige factor die de kosten van de was beïnvloedt. Wij vertellen je waar je op moet letten bij het instellen van je wasmachine en welke programma’s je moet kiezen om goedkoop en efficiënt te wassen.

Bij het instellen van je wasmachine zijn er een paar dingen waar je op moet letten om je elektriciteits- en waterrekening te verlagen. Het blijkt dat eenvoudige veranderingen de was niet alleen goedkoper, maar ook groener kunnen maken. Een programma in het bijzonder waar je voor moet oppassen is er een waarvan experts zeggen dat het duur en milieuonvriendelijk is. Ontdek hoe je efficiënt en zuinig kunt wassen.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een wasmachine?

Natuurlijk is het onmogelijk om precies te berekenen hoeveel elektriciteit een wasmachine verbruikt, omdat elk model apparaat anders werkt. Wanneer we echter proberen het verbruik in te schatten, moeten we rekening houden met het vermogen van de wasmachine, dat meestal 650 watt is.

Als we dit in aanmerking nemen, en een gemiddelde wasbeurt duurt ongeveer 1 uur, dan is het elektriciteitsverbruik tijdens deze wasbeurt 0,65 kWh. Als we er echter rekening mee houden dat elke wasmachine een ander niveau van energieverbruik heeft, kunnen we alleen maar schatten dat een eenvoudige standaardwas d 0,6 tot 1 kWh elektriciteit verbruikt.

Wat beïnvloedt het elektriciteitsverbruik?

Het wasprogramma dat je kiest kan ook van invloed zijn op je elektriciteitsverbruik. Als we ons hiervan bewust zijn, zouden we moeten weten dat we het fijnwasprogramma niet moeten kiezen, omdat dit veel meer water verbruikt. Bovendien is deze manier van wassen schadelijk voor het milieu en komen de meeste microvezels vrij.

Volgens wetenschappers van de Newcastle University in het Verenigd Koninkrijk komen er tot 1,4 miljoen microvezels vrij bij een zacht programma. Het standaard katoenprogramma produceert er daarentegen ongeveer 800.000.

Als je wilt besparen op het elektriciteitsverbruik, vermijd dan wassen op 40 graden Celsius. Heel vaak wordt voor deze optie gekozen, die optimaal lijkt omdat het water warm is, maar niet heet. Het blijkt echter dat we een beetje kunnen besparen, omdat we hetzelfde resultaat kunnen bereiken door te wassen op 30 graden Celsius.

Met dit in gedachten heeft het geen zin om te veel te betalen, want experts zeggen dat om het water te verwarmen tot 40 graden Celsius, de wasmachine bijna twee keer zoveel energie moet gebruiken als wanneer je op 30 graden Celsius zou wassen.

Wat kun je nog meer doen om je elektriciteitsrekening te verlagen en voor het milieu te zorgen?

Er zijn andere manieren om te besparen bij het doen van de was. Ten eerste is het aan te raden om de wasmachine niet te gebruiken om slechts een paar kledingstukken te wassen, maar te wachten tot de trommel bijna vol is. Denk er echter wel aan om de trommel niet te vol te doen.

Het is ook aan te raden om geld te besparen bij het doseren van wasmiddelen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, betekent meer product niet dat je betere resultaten krijgt. Bovendien moet de voorwasfunctie alleen worden gebruikt als je kleding erg vuil is.omdat de kosten van water, elektriciteit en wasmiddelen tijdens het voorwassen met wel 20% kunnen stijgen.

Als je wasmachine een eco-programma heeft, vergeet dat dan niet te gebruiken. Hoewel deze wascyclus meestal het langst duurt, verbruikt hij minder energie en water. Dit soort programma’s kan het energieverbruik met wel 40% verminderen.

Het regelmatig ontkalken van de wasmachine is ook belangrijk.. Kalkaanslag op het verwarmingselement maakt het namelijk moeilijker om het water te verwarmen, waardoor de wasmachine meer energie verbruikt. Bovendien kan te veel kalkaanslag de wasmachine onbruikbaar maken.

Gerelateerde artikelen:

Elke wasmachine heeft deze knop. Het maakt schoonmaken makkelijker en verwijdert onaangename geurtjes

Waarom verspringt de wasmachine tijdens het centrifugeren? Je hebt waarschijnlijk één ding niet gedaan