Tuin en bloemen

Wat te doen met de getrokken zaailingen? Probeer deze tips en ze zullen snel weer in orde zijn

371views

Heb je besloten om je planten uit zaad op te kweken, maar heb je zaailingen uit de grond getrokken die scheef kunnen staan, kunnen inklinken of zelfs kunnen breken? In dit artikel bekijken we hoe je kunt voorkomen dat je zaailingen naar buiten trekken om licht te krijgen en wat je eigenlijk kunt doen met getrokken zaailingen.

Het primaire probleem met uitgetrokken zaailingen is gebrek aan licht. Dit gebeurt wanneer huis tuinders te vroeg zaden zaaien in de winter of vroege lente maanden, wanneer de dagen nog kort zijn, en de planten niet genoeg licht krijgen in hun eerste dagen.

Natuurlijk moeten sommige planten vroeg gezaaid worden. Als we ze willen gaan voorgroeien uit zaad, moeten we ervoor zorgen dat we ze een voldoende lichte plek kunnen geven, zo dicht mogelijk bij een raam, bij voorkeur op het zuiden, zonder obstructies zoals raamkozijnen, jaloezieën of gordijnen.

Zijn getrokken zaailingen een probleem?

Ja, getrokken zaailingen zijn echt niet ideaal. Ze zijn gemakkelijk om mee te werken, maar wees je ervan bewust dat er problemen mee kunnen zijn. Ze kunnen kantelen of zelfs op verschillende manieren breken tijdens het hanteren of transporteren.

In plaats van hun energie in een sterke en stabiele stengel te steken, trekken ze aan het licht, en hoe hoger ze zijn, hoe zwakker ze worden. Vooral als ze buiten geplant worden, zijn ze erg kwetsbaar voor wind en regen en kunnen ze helemaal overhellen naar de grond, waar nog meer problemen te wachten staan.

Sommige zaailingen kunnen dieper geplant worden dan ze waren, maar hierdoor lopen we wel of niet het risico op stengelrot. Met tomaten, bijvoorbeeld, kan het echter niet misgaan en de planten zullen het gebrek aan licht snel vergeven.

Voor meer praktisch advies over het uittrekken van zaailingen, zie de video hieronder:

Hoe je getrokken zaailingen bewaart

Zaailingen vechten nogal om voedingsstoffen en licht in de plantenbak, dus verpot ze zo snel mogelijk. In het geval van getrokken zaailingen, wacht zelfs niet op de eerste echte bloemblaadjes en zet ze gerust vroeg uit, elke zaailing in zijn eigen pot of pot, en verdrink ze in de grond tot aan de onderste bloemblaadjes.

Verplaats ze naar een koele plek. Dit is meestal een slaapkamer of hal voor vruchtgroenten die van warmte houden (tomaten, aubergines, paprika’s). Meer winterharde groenten (zoals koolgewassen) kunnen ook worden verplaatst naar een kamer waar de temperatuur rond de 10°C ligt.

Zorg ervoor dat de zaailingen die je eruit haalt ook zoveel mogelijk licht krijgen. Voel je vrij om de hoeveelheid licht te vergroten met reflecterende panelen, en als ze blijven draaien voor licht, vergroot dan de afstand tussen de planten en draai ze elke dag. Als je wilt, kun je ze ook een lamp geven.

Bron: ireceptar.cz, nkz.cz

Leave a Response