Tuin en bloemen

Wanneer je tomaten plant, voeg dan dit mengsel toe aan de grond: verdubbel de tomatenopbrengst

376views

Gezonde grond is de sleutel tot het succesvol kweken van tomaten. In dit artikel leer je hoe je de verspreiding van schimmelziekten effectief kunt bestrijden, vooral Phytophthora infestans, die wordt beschouwd als een van de ernstigste tomatenziekten.

Preventie en bodembescherming

1. Bodemvoorbereiding:

Het gat graven: Graaf om te beginnen een gat van ongeveer 50 cm diep.

Nuttige elementen bewaren: Let er bij het verwijderen van gras op dat je de nuttige elementen behoudt die nodig zijn voor de groei van tomaten.

2. Belangrijke ingrediënten toevoegen:

Kaliumbicarbonaat en landbouwkalk: Meng de grond met kaliumbicarbonaat en landbouwkalk. Deze componenten zijn effectief in het bestrijden van schimmels en plagen, waarbij kaliumbicarbonaat bijzonder effectief en milieuvriendelijk is.

Toepassing: Verspreid het mengsel rond de plant in de wortelzone om de plant ondergronds te beschermen.

3. Breng aan op de bladeren:

Sproeien: Als de lente niet te nat is, maak dan een spray van kaliumbicarbonaat, landbouwkalk, zeep en olie verdund in 4 liter water en breng dit aan op tomatenbladeren.

4. Mulchen en beschermen:

Gebruik van landbouwfolie: Voorkom de grootste impact van schimmel die uit de grond kan verdampen.

Zorgvuldig mulchen: Als je de grond mulcht, moet je oppassen dat je het stro er niet af blaast, want dan kunnen er schimmelsporen in de grond terechtkomen.

5. Gewasrotatie en desinfecteer gereedschap:

Preventie van besmetting: Als je na het seizoen problemen hebt gehad met Phytophthora infestans, gebruik dan niet dezelfde plek of dezelfde grond voor nieuwe zaailingen.

Schoonmaakgereedschap: Ontsmet al het gereedschap dat in contact kan zijn geweest met verontreinigde grond.

Deze stappen helpen je om je tomaten te beschermen tegen schimmels, de gezondheid van de grond te verbeteren en mogelijk je opbrengst te verdubbelen zonder het gebruik van chemische sprays. Natuurlijke benaderingen beschermen niet alleen je planten, maar bevorderen ook duurzame landbouwpraktijken.

Leave a Response