Hoe plant je een taxusboom? Tuja smaragd en Tuja Occidental ‘Brabant’ worden vaak gekozen voor inheemse hagen. Hun uiterlijk hangt echter af van de juiste verzorging en de voorzorgsmaatregelen die je neemt als je begint met het kweken van deze planten zijn belangrijk. We leggen uit wanneer je de tui moet planten en wat je niet mag vergeten.

De tuya smaragd en tuya brabant zijn de populairste boomsoorten die gekozen worden voor tuinhagen. Deze formatie is een goede manier om een traditionele haag te vervangen of aan te vullen en tegelijkertijd een interessante draai te geven aan huisarrangementen.

Tui ziet er even aantrekkelijk uit in kleinere groepen of individueel. Het is echter de moeite waard om te onthouden dat onze inspanningen verspild kunnen worden als we fouten maken bij het planten. Dus waar moet je op letten?

Wanneer een taxus planten? Door de juiste datum te kiezen krijgen de planten een betere kans om zich te ontwikkelen

Thuja emerald en Thuja brabant zijn beide variëteiten van Thuja occidentalis en hebben daarom vergelijkbare eisen.. De regels voor de plantdatum zijn vergelijkbaar. Potplanten kunnen het hele groeiseizoen geplant worden, behalve tijdens droogte en vorst. Wat betreft de thuyas die uit de grond worden gegraven (met blote wortel of ingepakt), moeten in de lente of herfst geplant worden.

In het eerste geval is dit de periode van half maart tot de jaarwisseling van april en mei. In de herfst kunnen taxussen worden geplant vanaf eind augustus of begin september tot eind oktober/begin november, maar niet later dan zes weken voor de eerste vorst. In beide gevallen hangt veel af van de weersomstandigheden. De temperatuur mag niet te hoog of te laag zijn.

In de lente en zomer is intensief water geven ook erg belangrijk. Vergeet niet dat tui’s die uit de grond zijn gegraven een korter wortelstelsel hebben, waardoor het moeilijk voor ze is om voldoende water op te nemen. Door ze de juiste omstandigheden te geven om zich te “vestigen” op een nieuwe locatie, hebben onze taxussen een betere kans om zich goed te ontwikkelen. Toch is dit niet de enige factor die dit beïnvloedt.

Welke afstand moet de tui hebben? Zo krijg je een mooie haag rond je huis

De tuja brabant heeft een iets andere structuur dan de tuja smaragd, waar je rekening mee moet houden als je zaailingen rangschikt. Variëteit Brabant wordt gekenmerkt door lange en dichte scheuten, zodat jonge planten worden geplant voor hagen om de 60-80 centimeter. Als we een hek met testamenten krijgen, vergroten we de afstand met ongeveer tot een meter.

Takken van de smaragdpopulier zijn vrij kort en slap, dus als je een dichte haag wilt krijgen, de zaailingen 50 centimeter uit elkaar planten. Om heg met hiaten, vergroten we de afstand weer, dit keer tot ca. 80-100 centimeter.

Belangrijk is dat de afstand tussen zaailingen bij het aanleggen van een haag altijd hetzelfde moet zijn. Hierdoor zullen de planten er op hun best uitzien. Bovendien is het de moeite waard om te weten, dat een te grote afstand tussen thuja’s ervoor zorgt dat ze zijwaarts groeien in plaats van omhoog. Te dichte beplanting ich krachten concurrentie om water en voedingsstoffenwat zal leiden tot verzwakking, maar ook tot meer groei. Bij het kiezen van een plek voor een thuja moeten we ook rekening houden met de afstand tot andere objecten, waaronder het hek. Het is aan te raden om een afstand van minstens een meter aan te houden, wat onderhoudswerkzaamheden zoals snoeien verder vergemakkelijkt. Maar wat is het plantproces?

Hoe plant je een thuja? Houd deze tips in gedachten en je inspanningen zullen lonen

Tuji smaragd i brabant zal gedijen het beste op een zonnige plek en in licht zure grond. Het substraat zelf moet grondig worden gewied en met schors worden gemulcht voordat het wordt geplant. Het is de moeite waard om de grond te bemesten met compost, stalmest of kant-en-klaar coniferensubstraat, vooral als het licht is en snel uitdroogt. Tui worden geplant in gaten met een diameter van ongeveer 50 centimeter, de diepte moet ongeveer 40 centimeter zijn. Geef onmiddellijk water wanneer je de zaailingen in de grond zet. Het wordt aanbevolen om een warme zonnige dag te kiezen om de behandeling uit te voeren., wat de kans vergroot dat de planten goed zullen reageren.

Gerelateerde artikelen:

Dracaena wordt groen van geluk als je deze “cocktail” erin giet. Gele bladeren verdwijnen spoorloos

Een tuinier onthult hoe je thuis snel kruiden kunt kweken. “Het is net een minikas.”