Bromelia is een populaire potplant die niet alleen prachtig is om naar te kijken, maar ook vervuilende stoffen uit de lucht kan neutraliseren. Daarom is het een prachtige decoratie en heeft het ook een positief effect op je gezondheid en welzijn. En hoewel het niet moeilijk is om te kweken, gaat de bloem soms toch dood. Hier lees je hoe je hem kunt redden.

  • Bromelia, een soort monocotyledonale plant, is bekend uit Midden- en Zuid-Amerika. De verschijning in Europa dateert uit de 18e eeuw.
  • De juiste verzorging van bromelia’s bestaat uit optimale omstandigheden en regelmatig water geven.
  • Bromelia’s hebben 3 tot 6 maanden nodig om te bloeien en kunnen na de bloei door stekken worden vermeerderd.

Hij stelt weinig eisen en is winterhardwaardoor bromelia’s een goede keuze zijn voor beginnende tuiniers of drukbezette mensen. De juiste verzorging bestaat uit het zorgen voor optimale omstandigheden en regelmatig water geven. Verpotten, sproeien of intensief bemesten is niet nodig. De beste temperatuur voor bromelia’s is 22-24 graden C. Lagere temperaturen kunnen leiden tot wortelrot en plantsterfte.

Bromelia’s absorberen water via de bladeren en niet via de wortels, dus giet water direct in de bladrozet als je water geeft.. De plant kan ook worden besproeid, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Dit is heel belangrijk en je moet dit weten als je wilt genieten van mooie en gezonde planten.

Wat zijn de vereisten van een bromelia?

Er zijn geen specifieke eisen als het gaat om het substraat. Bromelia’s kunnen worden geplant in een universeel substraat, maar sommige tuiniers kiezen voor een mengsel van aarde met turf en zand. Het belangrijkste is dat de grond doorlatend is. Het is een goed idee om een drainagelaag van grind, kiezels of geëxpandeerde klei op de bodem van de pot te leggen.

Bromelia’s hebben 3 tot 6 maanden nodig om te bloeien. Na de bloei sterft de plant geleidelijk af en bloeit niet meer. Door te stekken kun je echter genieten van andere prachtige planten. Na de bloei kun je merken dat er stekken aan de basis van de stengel verschijnen. Als ze de helft van de grootte van een volwassen plant hebben bereikt, kun je ze van de wortels verwijderen en in nieuwe potten zetten en dan geduldig wachten tot ze gaan bloeien.

Bromelia is een plant die het beste groeit op plaatsen waar hij zacht, diffuus licht ontvangt. De ideale plek is de vensterbank van een raam op het noorden of oosten. Het is echter aan te raden om het iets verder van het raam te plaatsen om direct zonlicht te vermijden.

Hij houdt niet van direct zonlicht. Overmatige blootstelling aan de zon kan de bladeren verbranden en het uitdrogen van de plant versnellen. Ze is bijzonder gevoelig voor deze problemen als ze in een zuidelijke omgeving wordt geplaatst.

Bromelia’s verzorgen – de meest gemaakte fouten

Droogte is een van de grootste problemen waar bromelia-eigenaren mee te maken krijgen. Overmatige droogte kan leiden tot bruinverkleuring en uitdroging van de bladeren. Aan de andere kant kan overmatig water geven leiden tot rotting van de wortels en het hart van de plant. Bromelia’s geven de voorkeur aan helder, maar diffuus licht. Direct zonlicht kan de bladeren verbrandenterwijl te weinig licht ervoor zorgt dat de plant zijn levendige kleuren verliest.

Bruin worden en verwelken van bloemen, bruin worden en rotten aan de basis van de bladeren, witte kalkachtige afzettingen op de bladeren, bruine bladpunten, verkleuring naar donkergroen, uitdrogen van de bromelia’s, een wattenachtige massa aan de basis van de bladeren – dit kunnen allemaal waarschuwingssignalen zijn waar je op moet letten.

Gerelateerde artikelen:

Voeg een theelepel toe aan het water. De anthurium zal stralen als nooit tevoren

Verzorg het op deze manier en er zullen bloemen voor je ogen groeien. Mijn grootmoeder heeft een truc voor kalanchoë