Tuinen zitten vol geheimen en hun kennis wordt perfect gecombineerd met de keuken. Zelfs als we sommige planten beschouwen als onkruid of gewoon als decoratieve planten, hebben ze geweldige toepassingen in de keuken. Leer de klimopplant kennen en bekijk dan zijn toepassingen in gerechten. Je zult verrast zijn hoeveel smaak hij toevoegt.

Het verschijnt begin april in tuinen en is de moeite waard om te plukken in het vroege voorjaar wanneer het de meeste smaak toevoegt. In onze oude keuken is het na verloop van tijd vervangen door groene peterselie. Het wordt toegevoegd aan soepen, salades of vlees en vervangt met succes sommige kruiden. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond, dus het is de moeite waard om het te proberen bij het bereiden van zelfgekookte maaltijden.

Ontdek de eigenschappen van klimop

Het werd gebruikt in de Oud-Slavische keuken, maar de laatste jaren is het bijna volledig verdrongen door peterselie of bernagie. Als je in oude kookboeken kijkt, kun je de geweldige toepassingen ontdekken. Je hoeft er niet ver naar te zoeken, want het verstopt zich in tuinen, bossen of velden. Het wordt vaak beschouwd als een gewoon onkruid of, met zijn paarse bloemen, als een sierplant. Deze onopvallende vaste plant kan met succes rozemarijn of salie vervangen dankzij zijn kruidige en harsachtige geur.

Daarnaast het een gezondheidsbevorderende plant, is te vinden in herbaria en wordt beschouwd als een hulpmiddel voor het spijsverteringsstelsel en de lever. Het bereiden van kruidenthee helpt de galstroom, is ontstekingsremmend en wordt ook gebruikt om galstenen te behandelen. Voordat je klimopplant gebruikt, is het raadzaam om een arts te raadplegendie, op basis van kennis van je medische toestand, kan beoordelen of het goed zal werken voor jouw lichaam. Het kruid zou ook niet te vaak gebruikenomdat het na verloop van tijd gevaarlijk kan worden voor het organisme.

Medicinaal gebruik van klimop in de keuken

De scheuten van deze plant kunnen met succes worden gebruikt in salades of vleesgerechten, terwijl de bladeren worden gebruikt als smaakmaker voor soepen of sauzen. Net als andere kruiden gedroogd worden en in de winter worden gebruikt. Zelfs dan behouden ze hun intense aroma, dat wordt gekenmerkt door een kruidige en licht bittere smaak. Het is de moeite waard om het aan maaltijden toe te voegen, want het is een rijke bron van vitamine C en mineralen zoals silicium, zink, ijzer en calcium. Het brede scala aan toepassingen zal nuttig blijken bij het bereiden van het ontbijt of als ingrediënt in basilicumpesto.

Verwante artikelen:

Deze kruiden voor in de tuin vereisen niet veel werk. Ze zijn lekker, makkelijk te kweken en muggenwerend

Wil je thuis een kruidentuin beginnen? Je kunt deze planten kweken zonder aarde en potten