Velen van ons willen graag komkommers kweken in de eigen tuin. Of je nu besluit om ze meteen op een vaste plek te zaaien of om er zaailingen van te maken op je vensterbank, je moet de zaailingen verzorgen. De kleine moeite die je doet om de zaailingen te verzorgen, zal de oogst van dit jaar zeer succesvol maken. Bekijk hoe je zelfgemaakte komkommermest maakt met kurkuma – het is de beste manier om groenten in de vroege groeistadia te bemesten.

Hoe verzorg je zaailingen van komkommers?

Komkommers zijn een van de populairste groenten die in ons land worden geteeld. Hun verzorging is niet bijzonder moeilijk, maar als je hoopt op een succesvolle oogst, moet je onthouden dat ze een thermofiele plant is. Als gevolg hiervan kun je pas in de tweede helft van mei zonder bedekking in de grond zaaien. Sommige tuiniers kiezen ervoor om komkommerzaden als zaailingen te zaaien, niet alleen om de zaailingen te beschermen tegen voorjaarsvorst, ziekten en plagen, maar ook om de oogst met 2-3 weken te versnellen. Bereid zaailingen thuis voor in april.

Onthoud dat opkomende zaailingen kwetsbaar en vatbaar voor ziekten zijn. Ze houden niet van overmatig bodemvocht of onderkoeling.wat kan leiden tot verwelking en de daaropvolgende dood van jonge planten. Je moet optimale groeicondities creëren en ze goed verzorgen. Hoe verzorg je zaailingen van komkommers?

  • Komkommers hebben vocht nodig om gezond te groeien, maar ze kunnen niet groeien in natte grond. Geef ze water met kleine hoeveelheden water zodat de grond altijd een beetje vochtig is. Denk eraan dat het water lauw moet zijn zodat de planten geen temperatuurschok krijgen. Vermijd het weken van de komkommerbladeren;
  • Komkommerzaailingen hebben stikstof en fosfor nodig, vooral als ze scheuten en bladeren krijgen. Bemest jonge planten met natuurlijke meststoffen om de groei te stimuleren en hun weerstand tegen ziekten en plagen te versterken;
  • Planten die als zaailingen worden geplant, moeten worden bewaard bij een temperatuur van ten minste 18 °C totdat ze in de tweede helft van mei naar hun vaste plek in de tuin verhuizen. (de beste temperatuur voor zaailingen is 22-24 °C). Komkommers moeten een week worden afgehard voordat ze in de grond worden geplant. Dit houdt in dat je de zaailingen op warme dagen een paar uur buiten zet.

Zelfgemaakte meststof voor komkommers

Zorg ervoor dat je komkommers in goede conditie zijn wanneer je aan je teelt begint. Dit wordt niet alleen beïnvloed door de groeiomstandigheden en het water geven van de planten, maar ook door de juiste bemesting. Een goede scheut- en bladvorming van komkommers en de ontwikkeling van een sterk en gezond wortelstelsel kunnen worden bevorderd door de planten te voorzien van de nodige micro- en macronutriënten. In de beginfase van de groei van komkommers is het het belangrijkst om de zaailingen te voorzien van stikstof en fosfor, evenals van actieve stoffen die hun weerstand verhogen. Later, tijdens de bloei en vruchtzetting hebben komkommers vooral kalium nodig. Met de juiste meststof in het begin zullen de planten sterk zijn en veel bloemknoppen vormen, wat resulteert in een overvloedige oogst.

Het is een goed idee om komkommerzaailingen te bemesten met kunstmest om ze te beschermen tegen de ontwikkeling van ziekten en plagen. Je kunt zo’n voeding gemakkelijk zelf bereiden. Maak een zelfgemaakte komkommermeststof met twee ingrediëntendie de meesten van ons in de keuken hebben. Hier is het recept:

  • Voeg elk 1/2 theelepel gemalen kurkuma en zuiveringszout toe aan de kom;
  • Bedek met een glas warm water en zet 2 uur opzij;
  • Voeg na deze tijd 1,5 liter water toe aan de oplossing en roer.

Geef de komkommerzaailingen water met deze meststof eens in de twee weken. Je kunt planten er ook later mee bemesten, wanneer ze bloeien en vruchten dragen.

Verwante artikelen:

Welke meststof gebruiken voor komkommers direct na het planten? Gebruik dit en ze zullen als een gek groeien. Je zult manden vol plukken

Gebruik dit onmiddellijk na het planten van komkommers. De oogst zal goed en smakelijk zijn