Bloeiende orchideeën op de vensterbank zijn al lang geen verrassing meer, maar ze kweken heeft voor velen soms geen zin. Waarom? Voornamelijk omdat ze maandenlang niet bloeien. Er zijn veel redenen voor deze toestand, maar weinig mensen letten op de pot waarin ze groeien. De keuze is cruciaal, want dan zal niet alleen de conditie van onze orchidee verbeteren en zal ze beter gaan bloeien, maar weten we ook perfect hoe we haar goed moeten verzorgen. Welke orchideeënpot is de beste? Laten we het uitzoeken.

Welke orchideeënpot?

Het antwoord op de vraag wat de beste pot voor een orchidee is, ligt voor de hand. Kijk maar eens in welke potten ze worden verkocht bij tuinwinkels en supermarkten. Meestal zijn dit plastic hoezen waar de wortels doorheen te zien zijn en dit is de beste oplossing om onze orchideeën thuis te kweken.

Waarom? Omdat je dan duidelijk kunt zien in welke staat onze fabriek verkeert. De wortels onthullen veel over de conditie van ons thuisspecimen en daarom past een heldere pot perfect bij een orchidee. Daarnaast orchideeënwortelsin tegenstelling tot andere planten, graag aan zonlicht worden blootgesteld en toegang hebben tot lucht.

Kijk naar de wortels

Als we al een heldere pot hebben voor de orchidee, is het in het begin makkelijk om te zien wanneer hij water nodig heeft. Als de wortels binnenin grijs worden, betekent dit dat ze een flinke dosis water nodig heeft. Meestal hebben deze in de fabriek gemaakte bakken drainagegaten in de bodem, wat ons werk alleen maar makkelijker maakt..

Hoe geef je een orchidee op de juiste manier water? De beste manier is zet de hele pot in een iets grotere kom met water (maar slechts half ondergedompeld) en 30 minuten laten staan. Dan zit er niets anders op dan de orchidee uit het water te halen en te wachten tot het overtollige water er van binnenuit op natuurlijke wijze uitloopt. Onthoud dat orchideeën van zacht water houden om water te geven. Als je kranen hard water hebben, kun je een paar druppels citroensap aan de kom toevoegen.

Wat kun je nog meer ontdekken aan de hand van de wortels? Dan kun je gemakkelijk opmerken dat verstekelingen heeft of aan het rotten is. Dit is het moment waarop je snel moet ingrijpen en maatregelen moet nemen om schimmelziekten en de onvermijdelijke vernietiging van de orchidee te voorkomen.

Orchideeën verplanten: een belangrijke opmerking

In principe moet een orchidee niet te vaak verpot worden: je kunt het gemakkelijk eens in de drie jaar doen, maar soms is het helemaal niet nodig als hij cyclisch bloeit. Als je echter tekenen van ziekte in de pot ziet, dat wil zeggen dat de wortels in de pot bruin worden, is dat een teken dat zowel het substraat als de pot vervangen moeten worden.

Belangrijke opmerking: Je mag een bloeiende orchidee niet verpotten, dus het is beter om te wachten tot de bloemblaadjes van de stelen zijn gevallen. Als het niet anders kan, omdat ze aan het rotten is, moeten de stelen met de bloemen worden afgeknipt!

Hoe verplant je een orchidee?

Een orchidee verplanten is niet moeilijk, maar het loont om te weten hoe je het moet doen. Eerst moet je een geschikte, transparante pot en een speciaal substraat voor deze tropische planten kopen. Voordat je de orchidee eruit haalt, kun je hem beter een uur in een schaal zetten om de wortels zacht te maken. Als ze door de drainagegaten steken, kun je de bak voorzichtig doorsnijden..

Als we erin geslaagd zijn om de orchidee te verwijderen, moeten we het oude substraat grondig schoonmaken en de wortels controleren: Verwijder alle dode, rotte of schimmellaesies en breng een beschermend middel aan. Nu zit er niets anders op dan de orchidee in een nieuwe pot te zetten met het bladrozet in het midden en aarde aan de pot toe te voegen.. Om alle delen te bereiken, kun je een houten hamer gebruiken om ze voorzichtig tussen de wortels uit te spreiden.

Gerelateerde artikelen:

Wat is de beste grond voor lavendel? Elke tuinier weet het. Paars doet pijn aan je ogen

Briljante trucs om bosbessen en frambozen als een gek vrucht te laten dragen