Anthurium wordt ook wel de flamingo bloem genoemd. Het is een plant van uitzonderlijke schoonheid en unieke uitstraling die de aandacht zal trekken van elke bloemenliefhebber. Hoe houd je de anthurium in topvorm en hoe zorg je ervoor dat hij uitbundig bloeit? Zorg dat je bekend bent met de belangrijkste verzorgingsprincipes. Als je de basisprincipes kent, zal je anthurium uitbundig bloeien.

Hoe verzorg je een anthurium? Geef het licht

Het eerste waar je aan moet denken bij het planten van anthuriums is de plaatsing. De plant houdt van helder maar diffuus licht. Vermijd direct zonlicht, dat kan de bladeren verbranden. Plaats de pot ook niet in de halfschaduw – de plant zal dan geen bloemen produceren en wegkwijnen.

De gulden middenweg – geen kou en geen warmte

Een andere belangrijke factor voor het succes van het kweken van anthuriums is de temperatuur. De plant gedijt het best bij 18-24 °C. Zorg er tijdens de koude maanden vooral voor dat de flamingobloem niet wordt blootgesteld aan tocht en kou. Anders zal de plant snel reageren met vertraagde groei en verwelkende bladeren.

Slimme anthurium verzorging betekent matig water geven

Anthuriums hebben regelmatig watermaar overdrijf het niet op dit gebied. Maak de grond niet te nat, deze moet altijd licht vochtig zijn. Geef de anthurium een of twee keer per week waterControleer elke keer de grond in de pot. Te veel vocht riskeert wortelrot. Zonder een gezonde basis krijgt de anthurium geen kans om zijn volledige potentieel te bereiken.

Anthuriums in pot – basisbehandeling

Om een anthurium er uit te laten zien als iets uit een tuintijdschrift, is constante verzorging nodig. Maak je geen zorgen, het is niet omslachtig of tijdrovend. Het belangrijkste is het continu verwijderen van dode bladeren en bloemen. Hygiëne bevordert de bloei! Houd je plant in de gaten voor tekenen van ziekten en plagen, zodat je snel kunt reageren als dat nodig is. Zie vooral vergeling en bruinverkleuring van de bladeren en verspreidende verkleuringen niet over het hoofd.

Zelfgemaakte anthurium meststof geeft planten energie

Bemesten is belangrijk als je planten in potten kweekt. Dit is niet anders bij de verzorging van anthuriums. Je hoeft je echter niet te verdiepen in de ins en outs van professionele preparaten. Je kunt zelf gistmest voor anthuriums maken in het comfort van je eigen keuken.

Plet 1 theelepel verse bakkersgist en los het op in 1 liter lauw water. Meng grondig en gebruik het om de plant water te geven. Doe dit eens in de twee of drie weken. De ingrediënten in de gist zullen de anthurium voeden, de groei stimuleren en de bloei bevorderen.

Gerelateerde artikelen:

Bemesten alleen is niet genoeg. Houd dit in gedachten en je anthuriums zullen twee keer zo groot worden

De clematisbloem gedijt goed op liefde en verkering. Hier lees je hoe je hem moet verzorgen