Bananen zijn niet alleen een lekkere snack, maar ook een rijke bron van kalium en vitaminen. Sommige mensen vragen zich af of de mate van rijpheid en de kleur van de schil invloed hebben op onze gezondheid? Dit is wat de experts zeggen.

Bananen zijn niet alleen lekker, maar vooral gezond, dus het is de moeite waard om ze in je dieet op te nemen – zelfs voor kinderen. Ze bevatten grote hoeveelheden kalium, wat cruciaal is voor het behoud van het zuur-base-evenwicht en het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Als je ze in de winkel koopt, vraag je je dan af welke het gezondst zijn? Voor veel mensen is de kleur van de schil een indicator – hoe donkerder, hoe rijper de banaan. Maar doet dat er echt toe? Experts nemen twijfels weg.

De schil van bananen wordt donkerder naarmate de vrucht rijpt, van donkergroen naar lichtgeel naar donkerbruin. Professor Sven-David Müller, een voedingsdeskundige, legt in het tijdschrift FITBOOK uit dat De bruine vlekken op de schil zijn het resultaat van fermentatie in het fruit. Als een banaan echter maar een paar van zulke vlekken heeft, zijn er geen contra-indicaties voor het eten ervan.

Ongeacht de mate van rijpheid, blijft het gehalte aan mineralen zoals kalium en magnesium onveranderd. De verandering kan echter te maken hebben met de hoeveelheid vezels hoe rijper de vrucht, hoe minder hij bevate, wat van invloed is op het heilzame effect op de spijsvertering.

De professor benadrukt dat we geen bananen moeten eten die van binnen bruin zijn geworden. (d.w.z. ze zijn begonnen met het fermentatieproces) en volledig onrijpe, groene bananen.

“Ze zijn moeilijk te verteren (red. noot: onrijpe en groene bananen) en kunnen nog subtiele gifstoffen bevatten die alleen geneutraliseerd worden door rijping”.

– zegt professor Sven-David Müller.

Ze kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken en bevatten giftige stoffen die pas tijdens het rijpingsproces worden geneutraliseerd.

Verwante artikelen:

Vries het vlees in geen geval op deze manier in. Het bederft niet alleen sneller. Het is een paradijs voor bacteriën

Ze spoelen bezinksel uit het lichaam en verzorgen het hart. De voordelen van het eten ervan